Karlovarští turbináři si připisují úspěchy v Řecku

Česká společnost CINK Hydro – Energy pokračuje v dodávkách vodních turbín na řecký trh. Firmě se podařilo dojednat první dodávku do Řecka v roce 2006.

I přes obtíže s udělováním nových licencí je v Řecku stále dostatek příležitostí pro budování malých vodních elektráren, a tedy i pro posilování vývozu turbosoustrojí z České republiky na jih Balkánského poloostrova.

Ilustrační fotografie

Svou první vodní turbínu vyrobil Ing. Miroslav Cink už v roce 1983. Nedlouho na to dal tento úspěch vzniknout společnosti, která v době svého největšího rozkvětu zaměstnávala v Karlových Varech na 150 lidí a modifikované Bánkiho vodní turbíny vyvážela do desítek zemí světa. Tato 1,5 metru široká Crossflow turbína o výkonu 160 kW byla předzvěstí úspěchu, jaký si firma ve spojení s Řeckem jen těžko dokázala představit.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

V následujících letech CINK dodala do Řecka dalších 13 soustrojí; některé z nich dosahující výkonu přes 1 megawatt. Mezi převažujícími turbínami Crossflow projevili řečtí investoři zájem i o turbíny typů Pelton a Kaplan. Licence se tou dobou vydávaly jako na běžícím pásu a firma těžila z pevné pozice vybudované úspěšnými dodávkami soustrojí, která si kvalitou nezadají s těmi z turbinářských velmocí Německa a Rakouska. Pak ale přišla změna.

V roce 2020 vešel v Řecku v platnost zákon upřednostňující solární a větrné elektrárny, což značně ztížilo udělování nových licencí pro výstavbu těch vodních. Zároveň se začalo projevovat velké vytížení rozvodné sítě mající za důsledek značné náklady na straně budoucích elektrárníků.

„Poptávky z Řecka prakticky přestaly chodit. Pracovali jsme na revizích nabídek soustrojí pro již povolené elektrárny, udržovali vztahy s řeckými partnery, a čím dál více se projevoval konkurenční boj mezi evropskými dodavateli,“ říká obchodní a marketingový manažer CINK Martin Vaidiš, který má Řecko na starosti a spolu s dlouholetým řeckým zástupcem Nikolaosem Triantaffylou každoročně zastupuje firmu v Athénách na veletrhu ekologických technologií Verde.tec. „Vyplatilo se. Vloni firma podepsala smlouvu na obnovu bezmála 200 kW Peltonovy turbíny jen kousek od hranic se Severní Makedonií. A zdá se, že tato zakázka nebyla pro firmu v zemi poslední,“ konstatuje s uspokojením Vaidiš.

Nové licence na stavbu vodních elektráren je v Řecku stále těžké získat. Těch již vydaných je ale pěkná řádka a navíc přibývají poptávky na tzv. refurbishment, tedy generální opravy starých strojů s cílem udržet technologii v chodu nebo navýšit její výkon. Řecko je zemí s dlouhou tradicí výroby elektřiny z vodních zdrojů, a snad jen dočasné ztížení získávání nových licencí je tak jen malou překážkou na cestě k další spolupráci karlovarských strojařů s řeckými investory.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Athénách (Řecko). Autorky: Martina Kapounová, ekonomická diplomatka, Jitka Chromcová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Řecko | Zahraničí

Doporučujeme