Katar hodlá investovat do infrastruktury desítky miliard dolarů

Katar plánuje v roce 2024 vyhlásit výběrová řízení na modernizaci infrastruktury ve výši 19,2 mld. USD. Téměř 70 % jich bude vypisovat Úřad veřejných prací (Ashghal) a Katarská všeobecná společnost pro elektřinu a vodu (Kahramaa).

Ashghal připravuje projekty zaměřené na rozvoj stávajících i nových pozemků, úpravu a modernizaci silničních systémů, modernizaci systémů kanalizace a úpravu odpadních vod. Kahramaa se bude soustředit zejména na modernizaci elektrických a vodovodních sítí.

Ilustrační fotografie

Vypsané tendry je možné sledovat ve veřejně přístupné databázi katarského ministerstva financí. O veřejné zakázky se mohou v Kataru ucházet firmy zapsané v rejstříku kontraktorů, dodavatelů a poskytovatelů služeb.

Důvodem státních investic není jen modernizace infrastruktury a veřejných služeb, ale i podpora diverzifikace katarské ekonomiky, která je jedním z hlavních strategických cílů katarské vlády. Energetický sektor zůstává nadále páteří katarské ekonomiky, přípravy na fotbalové mistrovství světa měly nastartovat rozvoj ekonomiky i mimo energetiku. Efekt šampionátu ale pominul a tempo rozvoje se v těchto oblastech nedaří udržet. Typickým příkladem je stavebnictví, které po letech růstu zaznamenalo v letošním roce pokles.

ExportMag: Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

Veřejné zakázky jsou v Kataru dozorovány Ministerstvem financí, oddělením Government Procurement Regulatory Department (GPRD). GPRD zveřejňuje všechna výběrová řízení vypisovaná státními subjekty ve své veřejně přístupné internetové databázi. Zde je možné nalézt tendry ministerstev, ale i dalších státních institucí jako například výše zmíněného Úřadu veřejných prací (Ashghal) a Katarské všeobecné společnosti pro elektřinu a vodu (Kaharmaa), ale třeba i Qatar Foundation, Hamad Medical Corporation, Qatar Football Association, Qatar University a mnoho dalších. Databáze obsahuje také informaci o výši jistiny, kterou musí účastník výběrového řízení složit.

O veřejné zakázky se však v Kataru mohou ucházet pouze firmy, které jsou již zapsané v rejstříku kontraktorů, dodavatelů a poskytovatelů služeb. Rejstřík, stejně jako výše zmíněnou databázi spravuje katarské Ministerstvo financí, respektive GPRD. Všechny informace o podmínkách, které musí firma splnit, a proceduře zápisu jsou veřejně přístupné na webu ministerstva financí. Základní informace jsou v angličtině, nicméně pro registraci samotnou je potřebná znalost arabštiny a základní orientace v místním právním prostředí.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dauhá (Katar). Autorka: Simona Drahoňovská, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Katar | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika | Investice

Doporučujeme