Katar navyšuje vlastní produkci potravin, poptává chov ryb, závlahy i hnojiva

Katar navyšuje vlastní produkci potravin za využití nejmodernějších technologií, diverzifikuje zdroje a dodavatele a zlepšuje logistiku.

Poptává řešení pro hydroponii, technologie pro zavlažování i chov ryb, a také třeba hnojiva. Přesvědčit se o tom mohla i pětice českých firem, která v Kataru vystavovala na mezinárodním zemědělském veletrhu AgriteQ.

Ilustrační fotografie

České velvyslanectví v Dauhá zprostředkovalo letos českým firmám výstavní plochu na veletrhu AgriteQ, kde se setkávají producenti a zpracovatelé potravin, jejich distributoři, výrobci zemědělské technologie a hnojiv, zdarma. Ministerstvo zemědělství ČR účast českých firem finančně podpořilo. Za asistence CzechTrade nabízely firmy Escube, Farma Ráječek, Gryf, Lucky Alvin a Dr. Müller Pharma na výstavišti v centru katarského Dauha nejen potravinářské výrobky, ale i nejmodernější technologie využívané v rostlinné i živočišné výrobě a při zpracování potravin.

V Jordánsku Češi uspěli se sklem, voňavkami i fotovoltaikou

Zemědělský a potravinářský sektor se v Kataru v posledních letech rapidně rozvíjí. Blokáda z let 2017–2021 odhalila rizika na straně nabídky i volatilitu dodávek potravin v rámci globálních řetězců. Další hrozby plynou z klimatické změny a geopolitické nestability regionu. Katar cílí ve střednědobém horizontu na 30–70 % soběstačnost u strategických potravin jako zelenina, vejce, maso, ryby, mléčné výrobky.

Za posledních pět let se zemědělská produkce v Kataru zdvojnásobila. Roste produkce mléčných výrobků i zeleniny. Díky skleníkovým farmám a high-tech zavlažovacím systémům dokáže Katar uspokojit 46 % své spotřeby zeleniny z domácích zdrojů. Potravinářský koncern Baladna zaměřený převážně na výrobu a zpracování mléka a mléčných výrobků začíná své výrobky i vyvážet. Kromě produkce potravin se Katar zaměřuje na budování strategických rezerv, efektivní domácí logistiku a diverzifikaci zdrojů a dodavatelů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dauhá (Katar). Autorka: Simona Drahoňovská, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Katar | Zahraničí

Doporučujeme