Kazachstán očekává nižší úrodu obilí

Sklizeň obilí bude letos o 20 % nižší než v roce 2020, oznámil to úřadující ministr zemědělství Kazachstánu během briefingu Ústřední komunikační služby.

V roce 2020 plocha obilovin (včetně rýže) a luštěnin činila 15 878,4 tisíce hektarů. Hrubá sklizeň obilovin (včetně rýže) a luštěnin podle hmotnosti činila 20 065,3 tisíce tun.

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství v Kazachstánu

Situace s krmivem

Dne 10. srpna 2021 se uskutečnilo zasedání Operačního velitelství pro zásobování krmivy, které zaštiťovalo Ministerstvo zemědělství Kazachstánu a kterému předsedal úřadující ministr Yerbol Karashukeyev.

Situace s krmivem je navzdory obtížím, které nastaly v důsledku sucha, pod kontrolou. Řada regionů již splnila 100% hodnoty ve sklizni, avšak nadále je nutné ve sklizni pícnin pokračovat za účelem vytvoření dvouleté rezervy.

V poslední době došlo navíc ke zvýšení cen krmiv a otrub. Proto Ministerstvo zemědělství Kazachstánu zřídilo regionální fondy, které mají pomoci postiženým regionům. Ministerstvo zemědělství navíc plánuje od 15. srpna 2021 zavést kvóty na vývoz řady rostlinných produktů: pšenice, moučky ze slunečnice, sóji a řepky.

Výsledky hrubé zemědělské produkce

Od ledna až do července roku 2021 činila hrubá produkce v zemědělství, lesnictví a rybolovu téměř 2 biliony tenge (cca 100 mld. Kč). To je o 2,4 % více než ve stejném období loňského roku. Hlavní podíl na hrubé zemědělské produkci měl chov zvířat (80 %). Nárůst hrubé produkce byl způsoben zvýšením objemu porážek a zpracování hospodářských zvířat a drůbeže o 5,4 %, a zvýšením dojivosti kravského mléka o 3,3 %.

Autor: Artyom Lukasov. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme