Kazachstán omezuje vývoz cibule a další novinky ze sektoru zemědělství

Meziresortní komise pro zahraniční obchodní politiku Kazachstánu rozhodla o zákazu vývozu cibule ze země, a to na dobu tří měsíců počínaje 18. lednem 2023.

Důvodem je zabránění masovému vývozu cibule z Kazachstánu do třetích zemí a stabilizace cen u této komodity.

Ilustrační fotografie

Poptávka po cibuli se zvýšila poté, co došlo v Pákistánu na podzim k záplavám. Pákistán je největším producentem cibule ve světě a v Asii. A nepomohly ani mrazy v Uzbekistánu, který je dalším významným producentem cibule.

Jak kazašské ministerstvo uvedlo, v roce 2022 činila sklizeň cibule v Kazachstánu 1,1 mil. tun. V tuto chvíli má země v zásobách 152,4 tis. tun cibule, což je 14 % z celkového objemu loňské sklizně. Ministerstvo dále uvedlo, že Kazaši ročně spotřebují v průměru 315 tis. tun cibule.

Kazachstán po nepokojích? Ekonomiku čekají změny

Zemědělskou půdu ohrožuje eroze

Podle vyjádření ministra zemědělství Kazachstánu je rozloha zemědělské půdy, která je erozi náchylná, více než 90 mil. ha a z toho 29,3 mil. ha není vhodné k dalšímu využití. Ministerstvo má v úmyslu vytvořit a podporovat taková opatření, aby došlo k zamezení další degradace půdy, např. výsevem jednoletých a víceletých plodin.

Od roku 2022 probíhá digitalizace zemědělských pozemků na ploše 205,4 mil. ha, což je 75 % z celého území republiky (272,5 mil. ha). Digitální zemědělská mapa monitoruje a sbírá data o všech typech zemědělské půdy. Bude obsahovat i informace o kvalitě půdy při řešení problémů ohledně pastvin.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme