Kazachstánská letecká společnost navýší počet letů z Nur-Sultanu do Prahy

SCAT Airlines navyšuje od 5. června 2020 počet letů mezi hlavními městy Nur-Sultanem a Prahou na třikrát týdně, nově též v pátek. Podle odhadů Letiště Praha by mohlo novou páteční frekvenci za sezónu využít přes 7 500 cestujících v obou směrech.

Přímý let z Nur-Sultanu do Prahy odstartoval poprvé 2. června 2019 s četností dvakrát týdně ve čtvrtek a neděli. V průběhu letní sezóny minulého roku byla nově zřízená linka společnosti SCAT Airlines prakticky vždy zaplněná. To byl hlavní důvod prodloužení linky i na období zimní sezony 2019/2020.

Lety operované letadlem Boeing 737-700 v konfiguraci pro 149 cestujících využívali především kazachstánští turisté cestující do hlavního města ČR a lázní, též studenti. Cestující využívali k přestupu navazující lety do dalších destinací v Kazachstánu, jako jsou například Almaty, Šymkent, Taraz, Usť-Kamenogorsk nebo Pavlodar. 

Rostoucí zájem o cestování do ČR dokládá 25% nárůst počtu podaných žádostí o schengenská víza, kterých v roce 2019 zpracoval zastupitelský úřad ČR v Nur-Sultanu okolo 21 tisíc. Razantní nárůst o 60 % byl zaznamenán i v případě zájmu o dlouhodobá, především studentská víza.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autorka: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Kazachstán
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme