Kde se formují podnikatelské sny? ICUK představil výsledky Letního kempu „Můžeš podnikat“ 2023 v Litomyšli

Litomyšl, známá svými kulturními poklady a historií, se na týden stala místem pro mladé a ambiciózní lidi s vášní pro podnikání. Od pátku 18. srpna přesně týden hostila Letní kemp „Můžeš podnikat”, který byl určen pro mladé lidi ve věku 16 až 24 let.

Mezi mentory byl i zástupce Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK) – Daniel Trnka zodpovědný za podporu a motivaci k podnikání na školách. Jednalo se o unikátní příležitost pro mladé nadšence do podnikání, kteří měli možnost pracovat na svých projektech pod vedením zkušených mentorů. Pro účastníky to byl čas plný inspirace, vzdělávání a síťování.

Třetí místo obsadila Lucie Košatová s aplikací Diasaurus | ICUK

Během prvních šesti dnů probíhaly vzdělávací workshopy a intenzivní konzultace jednotlivých projektů s mentory, mezi kterými nechyběl Daniel Trnka, zástupce Inovačního centra Ústeckého kraje. Tyto dny vyvrcholily výběrem šesti finálních projektů, které byly následně prezentovány v rámci akce Pitch Deck Nation před odbornou porotou, kterou reprezentovali starosta Litomyšle Daniel Brýdl, ředitelka programu „Můžeš podnikat“ Tereza Moravcová, zástupci agentury CzechInvest a několik podnikatelů, případných investorů.

Všech šest finálových projektů bylo skvělých a nápaditých, avšak jen tři mohla porota ocenit. Lucie Košatová, mladá inovátorka s vizí zlepšit život diabetiků. S osobním vztahem k tématu vyvinula aplikaci Diasaurus, která není jen nástrojem, ale společníkem pro ty, kdo bojují s diabetem. Aplikace nabízí propojení s inzulinovou pumpou a především podporuje své uživatele vytvářet pozitivní návyky a propojovat je s dalšími diabetiky. Lucii se podařilo spojit technologii s empatií, což jí zajistilo třetí místo.

Druhé místo získala Veronika Hývnarová. Mladá podnikatelka s citlivým přístupem k rodinným potřebám přišla s projektem Víkendové tábory pro děti, který představuje zajímavé řešení pro rodiny, kde si rodiče chtějí užít víkendového odpočinku a zároveň chtějí svým dětem nabídnout kvalitní a smysluplný program. Veronika spojila zábavu a vzdělávání pro děti a ukázala, jak může inovativní myšlenka přinést změnu do každodenního života.

Druhé místo získala Veronika Hývnarová s projektem Víkendové tábory pro děti | ICUK

Vítězem se stal Matěj Plšek s aplikací Beliver, která má za cíl podporovat křesťanské sbory. Jeho aplikace je více než jen nástrojem pro financování křesťanských sborů. Je to platforma, která věřícím nabízí možnost hlouběji spojit se s komunitou a hledat duchovní podporu i na dálku. Matějova vize globálního rozšíření této aplikace a jeho schopnost spojit technologii s vírou jej přivedly na první místo v tomto prestižním kempu.

Vítězové si odnesli nejen prestižní ocenění, ale také mentorské služby v hodnotě pět, patnáct a dvacet pět tisíc korun. Mezi účastníky kempu byl také zástupce z Ústeckého kraje – student z gymnázia v Litoměřicích.

Letní kemp „Můžeš podnikat” je nejen o podnikání, ale také o spojení lidí s podobným myšlením a vytváření silných vazeb mezi nimi. Nabízí příležitost růst a rozvíjet své schopnosti, získat nové znalosti, inspirace, rady a kontakty. V ICUK se již teď těší na další ročník Letního kempu „Můžeš podnikat“, do kterého se opět rádi zapojíme. Zájemci z řad studentů, kteří by se chtěli příští rok zúčastnit, se mohou ozvat právě Danovi – trnka@icuk.cz.

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme