Keňa zvyšuje strategické výdaje na svou bezpečnost

Ministerstvo obrany dostane pro příští finanční rok (červenec 2020 – červen 2021) přiděleno 115,48 mld. keňských šilinků (KSh), tj. obdobnou částku jako v předchozích dvou letech (121 mld., respektive 116 mld.), a to i přes negativní dopad pandemie covid-19 na keňskou ekonomiku.

V rámci rozpočtu však bude zásadně navýšena částka na strategické výdaje. Keňa se tak i přes dopady krize drží svého pětiletého plánu technické modernizace vybavení armády a zůstává stejně jako v posledních pěti letech i nadále regionálním lídrem jak ve velikosti rozpočtu, tak i v dynamice růstu výdajů. 

Keňská armáda nezveřejňuje své vojenské nákupy a pouze parlament je pověřen kontrolou utajovaných výdajů na bezpečnost. Oficiální agregované údaje jsou však dostupné prostřednictvím keňského ministerstva financí, a to v rámci alokace rozpočtových výdajů. Podle oficiálních údajů ministerstva financí je pro keňskou armádu v příštím finančním roce alokováno 121 mld. KSh.

Z této částky má být podle ministerstva vyčleněno 23,7 mld. KSh (237 mil. USD) na nákup vojenského „hardwaru“, a to v rámci plánu modernizace keňské armády. Přestože celkový rozpočet pro příští rok je mírně nižší než v předchozím roce, částka na modernizaci armády se oproti předchozím rokům výrazně navýšila (v minulých letech byla výše prostředků určených na nákup „hardwaru“ na úrovni 17,5 mld. KSh).

Pozitivní trend vývoje keňských výdajů na obranu potvrzují i zprávy švédské nevládní organizace Sipri (Stockholm International Peace Research Institute), která sleduje skutečné dodávky „hardwaru“ ve světě. Zprávy Sipri dokládají, že vzhledem k plánu modernizace se Keňa v minulém roce posunula ve světovém žebříčku výdajů na 62. pozici, oproti 95. pozici v předchozím roce.

Je přirozené, že Keňa nemůže vzhledem k bezpečnostní situaci v regionu podceňovat výdaje na obranu, a to ani v postkoronavirovém období.

Keňa je spolu s Ugandou vázána k modernizaci své armády, a to buď vlastními nákupy nebo dary, i díky svému zapojení do mise Africké unie v Somálsku zaměřené proti působení somálské militantní skupiny aš-Šabáb, která stojí za teroristickými útoky na keňském území včetně únosů cizinců.

Keňa je po řadu let pravidelným terčem teroristických útoků a ani letošek nebyl výjimkou; aš-Šabáb zaútočil v prvních dnech roku na keňskou vojenskou základnu používanou i americkými silami. V lednu 2019 spáchal aš-Šabáb sebevražedný útok na luxusní hotel a kancelářský komplex v Nairobi, při němž přišly o život desítky civilistů.

Modernizace armády je realizována prostřednictvím dovozů, protože sama Keňa strategické systémy pro armádní použití nevyrábí.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nairobi (Keňa). Autor: M. Minčev, obchodní rada.

• Teritorium: Keňa
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Obranný průmysl

Doporučujeme