Ve své zprávě zveřejněné tento týden to uvedl FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv). Jde sice o změnu na hranici statistické chyby, ale když se podíváme na vývoj v delším časovém horizontu (viz přiložený graf), jde o pokles o 38 % oproti roku 2015. To už naznačuje, že úsilí tohoto úřadu o uvážlivé používání těchto látek má dopad.
Ve Spojených státech jsou si samozřejmě vědomi rizik spojených s antimikrobiální rezistencí, ale na rozdíl od Evropské unie, která si ve strategii „Od zemědělce ke spotřebiteli“ určila cíl snížení používání těchto látek o 50 % do roku 2030, žádné takové cíle stanoveny nejsou.
Administrativa – tedy hlavně federální ministerstvo zemědělství (USDA) a již zmíněný FDA – jdou spíše cestou monitorování a dohledu, podpory výzkumu a přenosu jeho výstupů do praxe, a hlavně vzdělávání a osvěty mezi zemědělci.
Zástupci výše uvedených institucí jsou otevřeni jakékoli formě mezinárodní spolupráce v této oblasti. Jakékoli návrhy spolupráce ze strany českých vědeckých nebo soukromých institucí jsou tak vítány.