Klima mění španělský olivový byznys

Olivy a z nich vyráběný olivový olej přestávají být španělským „tekutým zlatem“. Kombinace veder, deště a mrazů v nevhodnou dobu z něj udělaly drahé zboží. Toho je navíc o hodně méně, než je obvyklé.

Španělsko tak ztrácí pozice na světovém trhu s olivovým olejem. Velvyslanectví ČR v Madridu situaci diskutovalo s ředitelem španělské asociace Asoliva a dvěma pěstiteli a obchodníky z provincie Jaen.

Ilustrační fotografie

Začátek letošního roku byl pro pěstitele oliv klimaticky nezvyklý a odrazí se negativně na letošní úrodě. Horké a suché počasí přišlo na jaře dříve a plody začaly růst, hned poté následující dubnové mrazivé počasí ale velkou část stromů poškodilo. Letní horka byla zase letos natolik extrémní a dlouhá, že srazila úrodnost na minimum a ES letos očekává nejnižší úrodu oliv za posledních třicet let.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Asi třetina pěstitelů disponuje zavlažovacími systémy, od kterých očekávají zvýšení výnosnosti. Mnohým z nich to ale letos nebylo nic platné, protože jim místní vodárenské společnosti v létě, kvůli všeobecnému nedostatku vody, zakázaly napustit nádrže z blízkých řek. Jak je situace s vodou vážná hospodářsky i společensky, lze vidět i z prvního nepodmínečného odsouzení tří zemědělců, kteří roky nepovoleně odebírali vodu (skoro dvacet milionů litrů) z chráněné přehrady v jednom z národních parků. Všichni tři byli odsouzeni na tři a půl roku vězení. I ve Španělsku se loni zvýšila cena elektřiny a nově výrobci olejů od ledna platí novou daň za nevratné plastové obaly.

Vše výše zmíněné již vedlo k růstu ceny olivového oleje o 40 %. Celkem 70 % ve Španělsku vyrobeného oleje jde na vývoz, tam se ale zvýšená cena logicky podepsala na nižší poptávce. Oproti loňsku poklesl španělský export o 45 %, nejvíce se na místo Španělska tlačí výrobci z Turecka. Olej ve velkém ve Španělsku nakupují také italští obchodníci, i ti se podle vyjádření domácích producentů začínají ohlížet jinde. Jednou z variant je prý Portugalsko, kde díky dostatku vody v přehradách mají letos pěstitelé vyšší úrodu.

Ilustrační fotografie

Předseda sdružení španělských pěstitelů a vývozců Asoliva, Rafael Pico, potvrdil, že letošní úroda bude v porovnání s tou loňskou sotva poloviční (663 tisíc tun jsou pracovní odhady asociace pro letošní rok). I když již standardně jménem svého průmyslu zaujímá k vládě kritický postoj, nepočítá s nějakou mimořádnou pomocí na národní úrovni, nečeká ani žádnou aktivitu směrem k EU, přes kterou by se snažila získat větší pomoc pro postižené pěstitele.

Nynější častější deště přicházejí vhod, ale pozitivně ovlivní až úrodu příštího roku. Té letošní, která začne v říjnu, už nijak nepomohou. Vedení Asoliva také již bere jako fakt, že výnosy se už v dohledné době na svoji někdejší úroveň nevrátí, zhoršená situace je nová realita. Nyní již tak vysoké ceny – až 9 EUR za litr oleje – zůstanou vysoké nebo ještě vzrostou a zlevnění nenastane dříve, než se na trhu objeví úroda příštího roku.

Pěstitelé se netají obavami

Zastupitelský úřad ČR mluvil i s dvěma zástupci průmyslu a obchodu z provincie Jaen, která je se 64 miliony olivovníků největším producentem oleje ve Španělsku. Firma Nobleza del Sur patří mezi ty, které nemohly využít svoje investice do vodovodní infrastruktury, protože nedostaly povolení brát z řeky vodu do svých nádrží. Meziroční pokles úrody na polovinu, odhadovaný prezidentem Asoliva, jim přijde možná i optimistický, v jejich případě může být letošní úroda i čtvrtinová oproti dobrému roku 2021. Návratnost investic se prodlouží a větší firmy budou muset jednat s bankami o změně úvěrových podmínek.

Malí pěstitelé, od kterých velcí zpracovatelé odebírají většinu úrody, ale podle něj z tohoto podnikání neodejdou. Většinou totiž jde o rodinné podniky, kde péče o stromy a prodej oliv představují druhý zdroj příjmů a v daných geografických podmínkách de facto jedinou představitelnou aktivitu umožňující přivýdělek. Již splacené náklady, práce rodinných příslušníků prakticky zdarma a dotace z EU poskytují jednotlivým pěstitelům dostatečný polštář, aby i rok tak špatný jako ten letošní nebyl likvidační.

Menší obchodník, který občas olivový olej vyváží i do ČR, řekl, že neví, jestli letošní výrobky nabídne i k nám. Není si totiž jistý, že spotřebitelé u nás budou olej za nové ceny stále kupovat a vývoz do ČR se mu možná proto nevyplatí. Část pěstitelů se pokouší o diverzifikaci a pěstují mandle nebo pistácie. Než se však draze zaplacené investice začnou splácet, trvá to několik let a mnozí z malých pěstitelů si je nemohou dovolit.

Ilustrační fotografie

Je třeba doplnit, že slov o katastrofě byla média plná i loni, když pěstitelé měli krachovat pod tíhou zvýšených cen elektřiny a pracovní síly. Letošní situace je jiná v tom, že o bankrotech nikdo nemluví, všichni se ale téměř na slovo shodují v tom, že Španělsko bude na mezinárodních trzích ztrácet pozice, protože zahraniční zákazníci stále dokáží nacházet levnější alternativy.

Jedná se o další postupnou, ale trvalou změnu španělské ekonomiky, se kterou se musí země vyrovnat. Již dnes se části Španělska potýkají s úbytkem lidí v produktivním věku a mnoho vesnic a menších měst je poloprázdných. Průmysl, obchod a život celkově v takových oblastech upadají, a pokud se podobný scénář nemá za nějakou dobu opakovat i u nás nebo v jiných zemích střední Evropy, je dobré španělský scénář podrobně sledovat.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Madridu (Španělsko). Autor: Tomáš Hart, diplomat.

• Teritorium: Evropa | Španělsko | Zahraničí

Doporučujeme