Klimatické změny a potravinová soběstačnost byly tématem zemědělská konference v Číně

Ve dnech 10. až 12. října 2024 hostil Peking World AgriFood Innovation Conference, která letos nesla podtitul „klimatické změny a transformace zemědělskopotravinářských systémů“.

Na této konferenci pořádané Čínskou zemědělskou univerzitou vystoupili významní agrární výzkumníci z Číny, vysocí představitelé největších čínských zemědělských a potravinářských firem, ale také zástupci Food and Agriculture Organization, Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR), World Food Programme a laureáti World Food Prize.

Ilustrační fotografie

Společně diskutovali o hrozbách změn klimatu na světové potravinové zabezpečení, formách jejich mitigace, dekarbonizaci zemědělství, perspektivách využití nových technologických konceptů, jako jsou umělá inteligence, big data, smart farming v zemědělství.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

Prezident Čínské zemědělské univerzity Sun Qixin zmínil, že modelové predikce ukazují 6–8% pokles zemědělské produkce za každý 1 °C, o který se zvýší průměrná globální teplota. Ačkoli si Čína již devět let v řadě udržuje stabilní obilnou produkci, kterou si je schopna do velké míry zajistit soběstačnost u základních obilovin, představují pro ni klimatické změny značné riziko.

Vzhledem k relativně malé dispozici zemědělské půdy, která se historicky setrvale snižovala, může Čína dosáhnout růstu zemědělské produkce pouze prostřednictvím růstu výnosů za využití nových technologií. Za tímto účelem Čína intenzivně investuje do nových výzkumných parků nejen v Číně, ale i jinde ve světě.

V rámci Číny bude větší tlak na Peking, aby přispěl k národnímu rozvoji zemědělské vědy a výzkumu, k čemuž má napomoci silně propagovaný projekt inovačního centra nazývaného „zemědělský Zhongguancun (Čung-kuan-cchun)“ podle stejnojmenného hi-tech inovačního centra v Pekingu. Toto zemědělské inovační centrum má sloužit jako základna pro výchovu talentů a inkubátor pro inovativní projekty s důrazem na jejich komercionalizaci. Bude se jednat o významnou platformu pro mezinárodní spolupráci a propojení vědy a výzkumu s byznysem pokrývající celý řetězec od produkce po spotřebu potravin. Jádro projektu již bylo vybudováno a v současnosti se dále rozšiřuje.

Náměstek čínského ministra zemědělství také zmínil, že prioritou čínské vědy a výzkumu v zemědělství je rurální revitalizace, která je zároveň nosným tématem čínského plánu pro rozvoj zemědělství, rurálních oblastí a života farmářů v roce 2024. Cílem je konsolidovat úspěchy dosažené vymýcením absolutní chudoby a vypořádat se s problémy, kterým tyto oblasti dlouhodobě čelí, například se stárnutím obyvatelstva, odlivem inteligence nebo nízkými příjmy.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme