Kolumbie utrácí za obranu nejvíc z celé Latinské Ameriky

Podle poslední studie Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) je Kolumbie v regionu zemí s nejvyššími výdaji na vojenské účely z hlediska podílu na HDP. Prvenství v rámci obou Amerik drží USA.



Podle poslední studie Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) je Kolumbie v regionu zemí s nejvyššími výdaji na vojenské účely z hlediska podílu na HDP. Prvenství v rámci obou Amerik drží USA.

Dle čísel z roku 2017 Kolumbie vydala na vojenské účely 3,1 procenta HDP, což je ekvivalent 9,173 miliardy dolarů. Na druhém místě žebříčku jihoamerických zemí je Ekvádor s 2,4 procenta, dále Uruguay a Chile s podíly po 2,1 procenta.

Pro rok 2019 vláda schválila rozpočet, jehož značná část jde opět do obranného sektoru. Dosahuje částky bezmála 33,4 bilionu pesos, což je zhruba 10,7 miliardy dolarů. Podle kolumbijského ministerstva obrany půjdou peníze především na posílení komplexní bezpečnostní politiky státu, zvýšení územní kontroly a udržení úrovně nejrůznějších typů ozbrojených sil v zemi.

CzechTrade ve spolupráci se zastupitelským úřadem Bogota připraví na nejvýznamnějším obranném veletrhu v Kolumbii Expodefensa český stánek s veškerou organizační podporou. V případě zájmu bude do programu veletrhů zařazen i český stánek na výročním leteckém veletrhu F-Air v létě 2019.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Barbora Kaprálová, Bogota.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme