Kolumbie vystupuje ze stínu drogových kartelů a revolučního teroru

Kolumbie patří k zemím, které mají před sebou slibnou perspektivu. Zhruba 55 procent z jejích 47,5 milionu obyvatel je totiž mladší třiceti let. V letech 2001 až 2011 v zemi vystudovalo na 400 absolventů v technických oborech.

Země láká investory na velkorysé daňové prázdniny a mohutné zlepšování dopravní infrastruktury, může se rovněž pochlubit stovkami tisíc absolventů technických oborů. V objemu zahraničních investic se Kolumbie zařadila mezi nejvyhledávanější země Jižní Ameriky.



HDP země roste o 5 procent ročně, což je více než průměr celé Latinské Ameriky s 3,2 procenty. S jedním milionem barelů vytěžené ropy denně je Kolubie čtvrtým největším producentem ropy v Latinské Americe a patří mezi dvacítku největších producentů ropy na světě. Zároveň je druhým největším výrobcem biopaliv v Latinské Americe.  

S objemem přímých zahraničních investic ve výši 17 000 miliard dolarů se v roce 2013 z Kolumbie stal třetí nejatraktivnější cíl pro investory v Latinské Americe, poté, co se již v roce 2012 zařadila na osmnácté místo mezi nejvýznamnějšími cíli investorů v rámci celého světa. Rovněž export za loňský rok ve výši 58,7 miliardy dolarů byl rekordní v historii země.

Ekonomové oceňují stabilitu země

Kolumbie medellin pohledEkonomickou výkonnost země oceňují také odborníci. „Kolumbie v posledních letech získala respekt jako bezpečná země pro zahraniční investice s velkým potenciálem, jak vzhledem k počtu obyvatel, tak množství zdrojů, které má,“ říká Irene Mia, regionální ředitelka pro Latinskou Ameriku a Karibik z  The Economist Intelligence Unit.

„Kolumbie má v současné době velmi nízký schodek a poměrně vyvážený dluh, takže makroekonomická situace země je velmi slibná,“ připojuje se generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Co stojí za úspěchem země? „Respekt k soukromému i intelektuálnímu vlastnictví, boom přírodních zdrojů a pokrok v oblasti národní bezpečnosti a mírovém procesu,“ říká Sergio Calderon, ředitel frakfurtského zastoupení agentury Proexport Colombia.

Pověst Kolubie totiž v minulých letech ničilo rozsáhlé násilí, ať už spojené s Medellínským drogovým kartelem nebo levicovou teroristickou organizací Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

ČR a Kolumbie

Do České republiky vyvezla Kolumbie v roce 2013 zboží v hodnotě 31,4 milionů dolarů. Šlo především o banány, koncentráty z kávy, řezané květiny, tabák, čerstvé ovoce, cukrovinky a sladkovodní ryby. Z České republiky bylo do Kolumbie exportováno zboží v hodnotě 43,7 milionu dolarů. Především tříkolky, koloběžky, nádoby na stlačený nebo zkapalněný plyn, digitální fotoaparáty a videokamery, syrovátka, elektrické motory a generátory, díly pro autojeřáby a telefonní přístroje. Vzájemný obchod České republiky s Kolumbií v uplynulých pěti letech rostl.

Daňové prázdniny na desítky let

Kromě stabilizace země jsou dalším důležitým lákadlem pro investory daňové prázdniny v řadě oborů podnikání. Například firmy investující do výstavby či rekonstrukce hotelů mezi lety 2003 až 2017 získají daňové prázdniny na dobu 30 let. Investoři do ekoturistiky mají počínaje rokem 2003 prázdniny na dobu 20 let od začátku investice.

Trvalou výjimku mají investoři do lesních plantáží a dřevařské infrastruktury. Pětileté daňové prázdniny jsou určeny pro software vyvíjený v Kolumbii s vysokým vědeckým a technologickým potenciálem. Na patnáct let má daňové prázdniny elektřina vyrobená z větrných elektráren biomasy a zemědělských odpadů.

Investory má rovněž přilákat kvalitnější infrastruktura. Kolumbijská vláda v posledních letech výrazně investuje do dopravní infrastruktury v zemi. Největší veřejná investice počítá s 24,4 miliardami dolarů na výstavbu či rekonstrukci 8170 kilometrů silnic. Vláda chce rovněž zvýšit kapacitu kolumbijských přístavů o 70 procent. 

Největším vývozním artiklem země, v níž se nachází osm velkých měst s více než půl milionem obyvatel a na 3700 průmyslových firem, jsou suroviny a zemědělské plodiny. V roce 2013 vývozu vévodily ropa, uhlí, smaragdy, káva, nikl, řezané květiny, banány a oblečení. Největší část vývozu šla do USA (36,6 %), Číny (5,5 %), Španělska (4,8 %) a Panamy (4,7 %).

Země ve stejném období dovážela především průmyslová zařízení, dopravní zařízení, spotřební zboží, chemikálie, výrobky z papíru, pohonné hmoty a elektřinu. Do Kolumbie se dováželo nejvíce z USA (24,2 %), Číny (16,3 %), Mexika (10,9 %) a Brazílie (4,8 %).

Dalibor Dostál

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Zahraničí

Doporučujeme