Kolumbijští hasiči hledali inspiraci v Česku

Kolumbijský hasičský záchranný sbor prochází rozsáhlou transformací, jejímž cílem je zlepšení systému organizace a výcvikových a zásahových metod. Hledá inspirace v zahraničí, a to včetně Česka, kam v dubnu zavítala incomingová mise.

Do akce, která proběhla v rámci projektu PROPED, se zapojilo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, Velvyslanectví ČR v Bogotě, agentura CzechTrade a celkem 11 českých firem. Kolumbijští hasiči vedení vrchním velitelem Charlesem Benavidesem v Praze zhlédli prezentaci hasičských technologií českých společností Hiko, Dekonta a SunFibre.

Ilustrační fotografie | Giovanni Love / Shutterstock.com

V metropoli navštívili také Technický ústav požární ochrany a Národní operační a informační středisko. To je momentálně zapojeno do koordinace příjmu ukrajinských uprchlíků a distribuce humanitární pomoci. Pro zahraniční hosty se jednalo o zajímavou okolnost už jenom kvůli tomu, že Kolumbie aktuálně hostí podle různých odhadů okolo 2–3 milionů uprchlíků z Venezuely.

Kolumbijskou delegaci zaujalo i fungování českého Integrovaného záchranného systému jako celku. Míra koordinace jeho jednotlivých složek (od hasičů přes policii až po záchranáře) totiž patří ke světovým unikátům.

Obleky i hasičské speciály

Delegace zavítala také do Plzně. Byly zde představeny ochranné oděvy společnosti GoodPRO včetně inovativního chytrého hasičského obleku. Plzeňští krajští hasiči pak ve spolupráci s podnikovými hasiči Plzeňského Prazdroje připravili ukázku zásahu při úniku čpavku na chladicí technologii se zapojením dronů, a to přímo v areálu pivovaru.

V brněnském areálu Školního a výcvikového zařízení HZS ČR proběhly ukázky výcviku hasičů při jednotlivých typech zásahů. Přímo v areálu se odehrály také praktické ukázky řešení a produktů firem GINA, Holík International, Gumotex, Sigma a Prabos.

Ve čtvrtek kolumbijští hasiči navštívili nejprve provoz Tatra Trucks v Kopřivnici. Jízda na polygonu ukázala, že právě unikátní „tatrovácká“ koncepce by mohla nabídnout přidanou hodnotu u hasičských speciálů do nepřístupného a hornatého terénu v Kolumbii. Následně hasiči také zblízka poznali fungování Integrovaného výjezdového centra Ostrava – Zábřeh a krajského Integrovaného bezpečnostního centra, které přijímá volání ze všech tísňových linek. Obě dvě pracoviště ztělesňují patrně nejmodernější podobu IZS v naší zemi.

Ukázka hasičského cvičení | Zdroj: Velvyslanectví ČR v Bogotě

Moravskoslezská část programu byla zakončena ve Frýdku-Místku, kde se vedení kolumbijských hasičů seznámilo se systémem vzdělávání a výcviku na Střední odborné škole a Vyšší odborné škole požární ochrany a navštívilo firmu DEVA F-M.

Poslední zastávkou byly Lázně Bohdaneč a tamější Institut ochrany obyvatelstva HZS ČR. Toto pracoviště zajišťuje našim hasičům vědecko-výzkumnou a výjezdovou podporu. Jedná se přitom o světovou špičku a každoročně se zde školí instruktoři ze všech koutů světa v oblasti chemické, biologické a radiační ochrany.

Kolumbie chystá investice

Díky misi mohli čeští hasiči sdílet se svými kolumbijskými kolegy jedinečné know-how a cenné zkušenosti, které mohou pomoci zachraňovat životy i v Jižní Americe. Cílem je ovšem nejen zvýšit povědomí o České republice v tomto specifickém sektoru, ale také podpořit české výrobce a technologie při vývozu do Kolumbie, kde se a plánují velké investice do nového hasičského vybavení.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bogotě (Kolumbie). Autoři: Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat, Jana Hudcovská, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Bezpečnost

Doporučujeme