Kombinace podnikání i osvěty. Snažím se mnoho věcí měnit, říká majitelka specializovaných zdravotnických potřeb

Jedním z předpokladů úspěšného podnikání je mít jiný pohled na věc. Své o tom ví Martina Reimerová, jež prodává epitézy nebo paruky pro ženy, které prodělaly rakovinu. Tyto kompenzační pomůcky se běžně prodávají ve zdravotnických potřebách, což Reimerové přišlo nevhodné.

Ke startu svého projektu s kompenzačními pomůckami podnikatelku inspiroval šok, který zažila, když pomáhala kamarádce s nákupem prsní náhrady. Reimerové tehdy ve zdravotnických potřebách chybělo diskrétní prostředí, ale také kvalifikovaná obsluha. I to se nyní snaží změnit. Kromě podnikání se věnuje i osvětě přímo u lékařů a v nemocnicích. „Snažím se školit zdravotnický personál, spoustu věcí se snažím měnit, aby se o tom vědělo více,“ říká podnikatelka.

Epitéza, ilustrační foto
Studio Ludwig

Právě minimum informací, které pacientky dostávají od svých lékařů, vedlo Reimerovou k tomu, aby otevřela prodejnu zdravotních pomůcek jen pro ženy. Provozovna slouží zároveň jako kontaktní místo, kam se mohou onkologické pacientky obracet se svými dotazy. Svým zákaznicím se podnikatelka věnuje individuálně. „S každou ženou strávím hodinu času a v poměrně intimní zóně,“ říká.

Český aplikátor Tugi zlomí strach lidí z injekcí

Již před byznysem s kompenzačními pomůckami byla Reimerová zkušenou podnikatelkou. Klíčem k úspěchu je podle ní zejména mít důvěru ve svůj projekt. Zároveň však nesmí být člověk na celý byznys sám. „Podnikání je málokdy prací jedince,“ říká a zdůrazňuje potřebu kvalitního týmu spolupracovníků. Velkou váhu také připisuje intuici a selskému rozumu.

Reimerové varuje před tendencí stát se pouze dohlížitelem na svůj byznys. „Je důležité být součástí svého projektu,“ říká. Jen tak lze podle Reimerové vidět plusy a mínusy. Sama však přiznává, že v nejvíce času tráví v práci. Dodává ale, že podnikatelské zkušenosti jsou nepřenositelné a každý si tak musí najít vlastní cestu.

• Témata: Uspěli v podnikání
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme