Konec růstu: Průmyslová produkce loni začala po pěti letech prosperity klesat

Tuzemská průmyslová produkce v roce 2019 poklesla meziročně o půl procenta. Uvedl to Český statistický úřad. V prosinci se průmysl po očištění od vlivu počtu pracovních dní meziročně propadl dokonce o 3,4 procenta.

Od roku 2014 průmyslová produkce rostla v průměru meziročně o 4,5 procent. Loni po pěti letech růstu poprvé poklesla. „S ohledem na celosvětovou ekonomickou situaci se však nejedná o špatný výsledek. Například v Německu průmyslová produkce poklesla za prvních 11 měsíců roku 2019 o 4,5 procenta. Navíc rok 2018 patřil z hlediska objemu průmyslové výroby k nejlepším v historii,“ zhodnotil vývoj Radek Matějka z Českého statistického úřadu. Česká republika se zařadila mezi devět zemí Evropské unie s meziročním poklesem průmyslové produkce.

Méně aut i počítačů

Konkrétně čísla za poslední měsíc loňského roku mluví o prosincovém meziročním poklesu průmyslu u 0,9 procenta, respektive dokonce o 3,4 procenta po očištění od vlivu počtu pracovních dnů. V prosinci došlo k výraznému poklesu produkce motorových vozidel a kovodělného průmyslu. Naopak dařilo se výrobcům elektroniky a farmaceutickému průmyslu. „Výsledně prosincová čísla z průmyslu nevyznívají příliš optimisticky a potvrzují, že se domácímu průmyslu v závěru loňského roku nedařilo,“ konstatuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Pokles zaznamenaly jak domácí, tak i zahraniční zakázky. Z velkých odvětví poklesly v prosinci zakázky u výroby motorových vozidel a výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů,“ dodává Novák.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka čeká tuzemský průmysl zlepšování technologií. „Českému průmyslu škodí zpřísňování emisních limitů a dalších ekologických regulací. Pro udržení konkurenceschopnosti bude nutné masivně investovat do technologií šetrnějších k životnímu prostředí,“ upřesňuje Štěpán Křeček.

Další pokles zakázek může způsobit koronavirus

Negativní trend by ale mohla česká výroba letos zvrátit. Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund, očekává v roce 2020 růst českého průmyslu o jedno procento. „Bude jí svědčit stabilizace německé průmyslové výroby a dílčí smír v obchodní válce USA a Číny,“ domnívá se Kovanda.

Podle hlavního ekonoma skupiny UniCredit Pavla Sobíška ovšem i na český průmysl dolehnou důsledky současné epidemie koronoviru.  „Nebýt šíření koronaviru v Číně, mohli bychom dosavadní zpomalení českého průmyslu pokládat za krátkodobou epizodu. Virus ale v posledních dnech dostává zřetelný ekonomický rozměr, který má schopnost ovlivnit nejen ekonomiku Číny, ale i zbytku světa. Vyčíslení dopadů je v tuto chvíli předčasné, dá se ale uvést, že riziko viru vychyluje odhady růstu průmyslu i celé české ekonomiky zřetelně směrem dolů,“ říká Pavel Sobíšek.

(red)

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme