Konference českých a slovenských vědců ve Švýcarsku

Na vysoké škole ETH ve švýcarském Curychu se dne 10. září 2021 konal první ročník konference Slovak and Czech Scientific MeetUp.

Akce si dala za cíl propojení studentů a vědců obou zemí žijících ve Švýcarsku, sdílení zkušeností a navazovaní nových partnerství. Konferenci zaštítil profesor ETH Peter Molnár

Na akci vystoupili s přednáškou v Curychu působící Jana Šponarová z firmy NEBION, Petr Čejka z Institutu pro výzkum v biomedicíně v Bellinzoně, nechyběl ani Michal Konštacký z Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals v Basileji, zástupce společnosti ABRA Software AG Martin Langpaul a řada dalších známých českých a slovenských odborníků a studentů švýcarských vysokých škol.

Jedním z témat byly i praktické aspekty života v zahraničí, propojování osobního a pracovního života, faktory, ovlivňující návrat do vlasti i snaha podělit se s místní vědeckou obcí o nabyté zkušenosti a know-how.

Potvrdilo se také, že česko-švýcarské vztahy ve vědě a aplikovaném výzkumu jsou perspektivní, řada firem otevírá zahraniční pobočky v České republice a má zájem o nové vysoce kvalifikované zaměstnance.

Konference se konala za podpory Velvyslanectví ČR v Bernu, které se hodlá zapojit i do přípravy následujícího ročníku. Všechny vystupující i s tématem přednášek naleznete na webových stránkách konference SCSM.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bernu (Švýcarsko).

• Teritorium: Evropa | Švýcarsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme