Konference Demo Day v Praze představila šest nadějných startupů

StartupYard, nejstarší akcelerátor v Praze, uspořádal konferenci Demo Day, která spojila startupy s investory a zástupci korporací. Šest startupů z pěti zemí, které prošly posledním 11. akceleračním kolem, prezentovaly své strategie před 200 experty. Šestice byla vybrána z globální skupiny 280 přihlášených začínajících firem.

Konference se konala v divadle Royal na pražských Vinohradech. Demo Day pravidelně navštěvují nejen startupy a investoři, ale také korporace, které hledají inovace a technologie, studenty a akademiky. „Konference Demo Day opět potvrdila, že je tou pravou platformou, kde se startupy setkávají s dobře zacíleným auditoriem, včetně potenciálních investorů. Tento rok jsme zaznamenali skutečně globální zájem ze strany startupy – přihlásilo se jich 280, z nichž jsme nakonec vybrali 6 z 5 různých zemí – Francie, Moldavska, Estonska, Kosova a dva z Čech,“ upřesnil Cedric Maloux, ředitel StartupYardu. Všech šest startupů prošlo intenzivním školením a setkáním se stovkou mentorů v posledních dvou měsících.

Tržiště pro dopravce i platforma pro revizi dokumentů

Které začínající firmy uspěly? Byl to například rumunský Qoobus působící v oblasti nákladní dopravy. Je určen pro malé a střední nákladní a dopravní společnosti, které nemají dostatek možností, transparentnosti a bezpečnosti při organizaci logistiky. Qoobus je tržiště, které poskytuje okamžitý přístup k více než 100 tisícům nákladních a transportních řešení. Na rozdíl od tradičních tržišť využívá Qoobus umělou inteligenci a big data, aby vyloučil nedůvěryhodné účastníky a zajišťuje end to end transakce, včetně plateb.

Uspěl také projekt Symbolt z Kosova, který je určen pro marketingové týmy, jež mají problémy s revizemi dokumentů. Je to inteligentní prostředí pro správu návrhů a revizí, které umožňuje marketingovým a komunikačním týmům zkrátit čas o třetinu. Na rozdíl od Google Dokumentů, Microsoft Wordu či PDF editorů je Symbolt vytvořen pro editaci profesionálně navržených dokumentů tak, aby nedocházelo k narušení designu.

Nástroje pro kryptoplatby nebo marketingové specialisty

Estonský Piixpay je určen pro majitele kryproměn a firmy, pro které je provádění transakcí v kryptoměnách příliš komplikované. Piixpay umožňuje uživatelům provádět euro platby kryproměnami. Na rozdíl od řešení jako Bitwala či Bitpay jsou platby přes Piixpay okamžité, jednoduché a chrání uživatele před volatilitou.

Takříkajíc na domácím hřišti byl český startup Boom’n’Rank. Jde o nástroj pro online marketéry, kteří mají problém soustavně vytvářet kvalitní obsah. Boom’n’Rank doporučuje témata, titulky, poskytuje základní SEO návrhy a analytiku. Na rozdíl od konkurenčních řešení vytváří přehledné datově podložené ediční plány.

Kontrola kvality a přehled o digitálních licencích

Startup 24 Vision System je také z České republiky. Je určen pro manažery kvality, kteří potřebují zachytit veškeré vadné výrobky na výrobních linkách. Jedná se o kontrolní stanoviště výroby, které používá kamery a neuronové sítě k nalezení vizuálních defektů a konfiguračních chyb. Na rozdíl od konkurenčních produktů využívá umělou inteligenci k pochopení toho, co má kontrolovat a provádí komplexní kontrolu kvality se zaručenou přesností na 99,9 procenta.

Poslední startup iKast.io pochází z Francie. Nabízí řešení pro tvůrce obsahu, vydavatele a streamovací platformy, kteří mají problémy udržet si přehled o prodeji, distribuci a odměnách. iKast.io je tržiště digitálního obsahu, které digitalizuje licencování autorských práv, kontroluje a automatizuje platby a zajišťuje automatické zdrojování, to vše s efektivními náklady. Na rozdíl od jiných řešení iKast.io využívá chytré kontrakty k poskytnutí plné transparentnosti, rychlého cash flow a přehlednosti.

StartupYardu je už devět let

StartupYard je nejstarší soukromý akcelerátor v regionu střední a východní Evropy, založený v roce 2011. Dosud investoval a akceleroval 78 startupů v 11 akceleračních kolech. Jeho cílem je pomoci vybraným startupům k růstu a získání dalších investic, přičemž je propojuje s mentory a partnery, kteří jim pomohou s působením na globální scéně. Celkově se podařilo startupům z programu StartupYardu získat 865 milionů korun, osm startupů bylo prodáno. StartupYard je podporován fondy Credo Ventures, Rockaway Capital a skupinou andělských investorů včetně Michala Illicha, Josefa Matějky, Michala Kratochvíla a Philipa Staehelina.

Redakčně upravená tisková zpráva projektu StartupYard

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme