Korejci míří k Měsíci. Přidají se k zemím, které táhnou vesmírnou ekonomiku

První jihokorejská sonda Danuri se má na začátku srpna vydat na oběžnou dráhu Měsíce – na palubě rakety SpaceX ze Spojených států.

Podle odborníků a vládních představitelů bude úspěšný start této sondy v rámci programu Project Danuri Lunar Orbiter prvním krokem, kterým se Korejská republika připojí k vesmírné ekonomice po vzoru dalších vyspělých zemí. Možnost prezentovat své produkty a projekty v Jižní Koreji budou mít na podzim i české firmy či výzkumné instituce.

Ilustrační fotografie

Při kroužení ve výšce 100 kilometrů nad Měsícem bude orbiter od února do prosince 2023 plnit různé vědecké úkoly, včetně hledání místa pro budoucí přistání kosmické lodi na Měsíci, měření magnetického pole i gama záření a testování vesmírné internetové komunikace.

Význam vesmírné ekonomiky

Vesmírná ekonomika je označení pro ekonomiku mimo naši planetu, včetně průzkumu hlubokého vesmíru, těžby zdrojů, které jsou na Zemi vzácné, a vývoje technologií nezbytných pro průzkum vesmíru.

Zajištění technologií souvisejících s vesmírem může vést k rozvoji dalších průmyslových odvětví na Zemi, zejména obranného a elektrotechnického sektoru. V konečném důsledku lze také očekávat získání nerostných surovin, které nejsou na Zemi k dispozici.

Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Další meta – přistání na Měsíci

Vláda v Soulu vidí jako následný krok přistání korejského lunárního orbitru na Měsíci včetně sběru tamních zdrojů a návratu na Zemi do začátku roku 2030. Završením celého smělého plánu by pak měl být vývoj vlastního lunárního modulu a účast v projektu NASA pod názvem Artemis zaměřeném na výzkum Měsíce s lidskou posádkou.

Průmyslová odvětví, která se podílejí na dobývání vesmíru, přitahují velkou pozornost pro svůj obrovský růstový potenciál. V roce 2017 společnost Morgan Stanley předpokládala, že globální kosmický průmysl vzroste z tehdejších necelých 350 miliard amerických dolarů na přibližně 1 bilion do roku 2040. Mezitím Bank of America v roce 2020 předpověděla, že do roku 2030 vzroste celkový rozměr tohoto odvětví na 1,4 bilionu dolarů.

Tento rychlý růst by mohl být možný díky tomu, že několik hráčů ze soukromého sektoru založilo vlastní společnosti zabývající se vývojem vesmírných technologií a investuje do nich obrovské prostředky.

Ilustrační fotografie

Šance pro české firmy a výzkumníky

České firmy i výzkumné instituce mají možnost využít zajímavé příležitosti a krátce po vypuštění jihokorejské sondy do vesmíru představit ve východoasijské zemi své produkty a projekty nejen přímo v oblasti vesmírné ekonomiky, ale například i v oboru kosmických a satelitních technologií. Velvyslanectví ČR v Soulu připravuje projekt ekonomické diplomacie „Prezentace českého kosmického průmyslu v Koreji“ v termínu září/říjen letošního roku.

České subjekty, které mají zájem o navázání spolupráce s korejskými protějšky v akademické i soukromé sféře, se mohou do konce srpna hlásit na obchodním úseku velvyslanectví ČR v Soulu prostřednictvím adresy: commerce_seoul@mzv.cz .

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika). Autor: Pavel Kalina, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme