Korejská společnost podepsala dohodu o bateriových materiálech s australskými doly

Jihokorejská společnost LG Energy Solution (LG ES) dne 16. srpna 2021 uvedla, že podepsala dlouhodobou smlouvu na nákup klíčových materiálů pro výrobu EV baterií od Australian Mines Ltd.

Na základě dohody LG ES, nakoupí od druhé poloviny roku 2024 v průběhu šesti let od australské společnosti 71 000 tun niklu a 7 000 tun kobaltu.

Podle LG ES budou dodané suroviny stačit na výrobu baterií, které mohou pohánět 1,3 milionu vysoce výkonných elektrických vozidel. „Stabilní nákup klíčových materiálů je zásadní pro udržení naší vedoucí pozice na rostoucím trhu s bateriemi pro elektromobily,“ uvádí LG ES v prohlášení.

Dohoda přichází v době, kdy globální nárůst poptávek po elektromobilech ústí do prudkého závodu mezi hlavními světovými výrobci baterií o získání surovin nutných pro jejich výrobu.

A LG ES není jediná korejská firma, která se poohlédla po klíčových surovinách v zahraničí. SK Innovation nedávno podepsala smlouvu na nákup 30 000 tun kobaltu od společnosti Glencore Plc., jež má být dodán do roku 2025.

Ceny základních surovin, jako jsou lithium a kobalt pro baterie elektrických vozidel, prudce stoupají a ohrožují klíčový motor budoucího růstu globálního automobilového průmyslu. Suroviny, včetně lithia a kobaltu, obvykle tvoří 30–45 % nákladů na baterie, zatímco baterie tvoří 30–40 % ceny elektromobilů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika). Autor: Pavel Kalina, vedoucí obchodně-ekonomického úseku.

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme