Korejský výrobce baterií postaví továrnu v Severní Americe

LG Energy Solution (LG ES), korejský výrobce baterií a automobilka Stellantis pracují na vytvoření společného konsorcia k výstavbě výrobního podniku bateriových článků a modulů v Severní Americe v hodnotě 3,4 mld. USD.

Společnost Stellantis, která vznikla počátkem letošního roku sloučením společností Fiat Chrysler Automobiles a PSA Group, vyrábí vozidla značek Chrysler, Jeep, Peugeot a Citroen, a stala se světově 4. největším výrobcem automobilů.

Obě společnosti uvedly, že podepsaly memorandum o porozumění o vytvoření společného podniku, který v Severní Americe postaví výrobní zařízení na bateriové články a moduly s kapacitou až 40 GWh.

Podle zveřejněných zpráv má být stavba výrobního podniku zahájena koncem prvního pololetí roku 2022. Samotná sériová výroba má začít už v prvním čtvrtletí roku 2024. Předpokládaná lokalita výstavby podniku zatím nebyla zveřejněna. Transakce bude podléhat regulačnímu schválení korejské a americké vlády. Baterie vyrobené v novém podniku mají být dodávány do automobilek Stellantis ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku pro plug-in hybridní a čistě elektrická vozidla (EV).

Společnost Stellantis se zavázala do roku 2025 investovat 34,5 mld. USD v rámci přechodu na výrobu ekologických vozidel. Cílem je dosažení 40% podílu elektromobilů z celkového objemu vozidel prodaných v USA do roku 2030.

„Dnešní deklarace je dalším důkazem toho, že prosazujeme náš agresivní plán elektrifikace a plníme závazky, které jsme přijali během naší červnové akce EV Day,“ poznamenal Carlos Tavares, generální ředitel společnosti Stellantis, a dodal, že „Tímto byla definována další Gigafactory přicházející do portfolia Stellantis, která má pomoci dosáhnout celkové cílové minimální kapacity 260 GWh do roku 2030.“

Historicky partnerství Stellantis a LG ES sahá do roku 2014, kdy korejský výrobce začal dodávat baterie pro hybridní minivan Chrysler Pacifica.

„Založení společného podniku se Stellantis bude velkým mezníkem v našem dlouhodobém partnerství,“ řekl Kim Jong-hyun, generální ředitel LG ES, a dodal, že „Společnost LG Energy Solution se stane poskytovatelem bateriových řešení pro potenciální zákazníky v regionu, a to díky společnému využití jedinečných technických dovedností a schopností hromadné výroby.“

Očekává se, že LG Energy Solution, dceřiná společnost LG Chem, bude mít v USA kombinovanou výrobní kapacitu baterií až 150 GWh. Aktuálně staví výrobní podniky s kapacitou 35 GWh v Ohiu a Tennessee v rámci konsorcia s General Motors. Provozuje také výrobní podnik s kapacitou 5 GWh v Michiganu a zavázala se postavit další s kapacitou 35 GWh na nezveřejněném místě.

V souvislosti s podporou elektromobility administrativou prezidenta Bidena se korejští výrobci baterií předhánějí ve stavbě velkokapacitních výrobních zařízení v USA.

SK Innovation má díky společnému podniku s americkou automobilkou Ford a vlastním výrobním zařízením aktuálně v USA výrobní kapacity až 150 GWh. V konsorciu s Fordem plánuje vyrábět baterie o kapacitě 129 GWh v Tennessee a Kentucky. Staví také další výrobní podnik s kapacitou 21,5 GWh ve státu Georgia.

LG Energy Solution je dle průzkumu trhu společnosti SNE Research v současné době na druhém místě v žebříčku globálních výrobců baterií pro elektromobily. První místo si drží čínská společnost CATL. Společnost SK Innovation se umístila na pátém místě, následovaná společností Samsung SDI na šestém místě.

S předpokládanou veřejnou nabídkou akcií (IPO) bude LG ES jistě dále rozšiřovat výrobní kapacity a zařízení pro výzkum a vývoj. Česká republika může být díky strategické poloze, bohaté tradici automobilového průmyslu, a stabilnímu prostředí pro korejské investory velmi lákavou lokalitou.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika). Autor: Pavel Kalina, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme