Koronavirus: Některá opatření zmírnila, při nakupování je třeba dodržovat přísnější hygienická pravidla

Vláda schválila otevření některých obchodů a provozoven. Nově jsou otevřeny venkovní sportoviště, parky a další veřejná prostranství a také sběrny surovin, sběrné dvory a kompostárny. V otevřených obchodech je třeba v souvislosti s pandemií koronaviru a ochranou zdraví dodržovat přísnější hygienická pravidla. Jaká konkrétně jsou, jednoduše popisuje informační leták „Jak se chovat při nákupu“ (ke stažení níže).

Od čtvrtka 9. dubna 2020 se pak zrušení zákazu provozu rozšíří na hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství, obchody a opravny jízdních kol.

Venkovní sportoviště, parky a další veřejná prostranství mohou lidé nově využít k individuálnímu sportování bez roušky při splnění stanovených podmínek. Mimo jiné je třeba dodržovat minimální odstup dvou metrů od ostatních osob, sportovat společně maximálně ve dvou s výjimkou členů domácnosti a nepoužívat přitom vnitřní šatny, sprchy a další uzavřené společné prostory.

V praxi to znamená například možnost nově hrát třeba tenis, nohejbal či golf, jezdit na koni, bruslit nebo se věnovat vodním sportům, když na hřišti nebo v posádce budou dva lidé. 

Od dneška mohly začít fungovat také sběrny surovin, sběrné dvory a kompostárny, od čtvrtka 9. dubna si pak lidé budou moci nakoupit kromě v již povolených prodejnách a provozovnách také v hobbymarketech, železářstvích, stavebninách, prodejnách jízdních kol a cykloservisech. Všichni prodejci, nově i dříve povolení, musí dodržovat přísnější hygienická opatření – například zajistit dodržování minimálně dvoumetrových vzdáleností mezi zákazníky, u nejvíc exponovaného zboží umístit dezinfekční přípravky a obsluhovat v rukavicích.

Proto Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví připravilo informační leták pro potřeby široké veřejnosti a samozřejmě i všech otevřených obchodů i dalších provozoven.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Maloobchod

Doporučujeme