Koronavirus vnáší paniku do čínských čtvrtí ve světě

Obavy z koronaviru Covid-19 ničí čínské čtvrti ve světě. Vylidněné jsou jako za války.

Zhruba osm tisíc kilometrů od města Wu-chan, epicentra epidemie koronaviru v Číně, se nalézají ulice severního předměstí Sydney. V této čtvrti sídlí mnoho Číňanů. Nyní jsou vylidněné. Na černé tabuli u malé jídelny v Eastwoodu je křídou mandarínskou čínštinou napsáno: „Restaurant byl dezinfikován.“ Majitelé se však snaží přilákat váhající zákazníky marně. 

„Obrat poklesl od konce ledna, kdy byl v Austrálii objeven první případ, o 70 procent,“ řekla agentuře Bloomberg devětatřicetiletá Lily Zhouová. V šanghajském stylu vyvedené stravovací zařízení vlastní spolu s manželem. Dodává, že pokud se něco nezmění, tak jejich „podnik nepřežije tři měsíce“.

Iracionální strach

S tím, jak se epidemie rychle rozšiřuje po světě, ovlivňuje výrazně život v čínských čtvrtích ve velkých městech, od Sydney po New York, od San Franciska po Toronto. Zatímco trhy jsou připraveny podobné krize zvládat, ekonomové se ztrátami vždy počítají, u malých obchodů a restaurací je to jiné.

V populárním restaurantu 99 Favor Taste na newyorské Grand Street host obvykle čeká minimálně půl hodiny, než se uvolní místo u stolu. Dnes se stěží naplní z jedné třetiny podle manažera Echo Wu. Většina hostů jsou navíc cizinci, nikoli Číňané. Ti se sem bojí vstoupit. Dokonce sem už někteří zákazníci volají, zda není jídlo z Číny. Podobný obrázek nabízí i Toronto, kde například v restauraci Rol San zaznamenaly třicetiprocentní pokles návštěv. V nedalekém supermarketu poklesl počet zákazníků o polovinu. 

V Chinatownu v Manchesteru, druhém největším ve Velké Británii, byznys zcela ustal. Čínští studenti, tvořící čtyřicet procent klientely, se podle Raymonda Chana, místního podnikatele, téměř přestali stravovat na veřejnosti. „Je tu také výrazně méně návštěvníků, cizinců i tradičních zákazníků. Zvažujeme proto o víkendu nabízet ochutnávku jídel zdarma a také výrazné slevy. Potřebujeme lidi přilákat zpět,“ říká.  

Příklad SARS

Jan Lee, podnikatel z newyorské čínské čtvrti, na vše nahlíží na rozdíl od mnoha svých krajanů se stoickým klidem. Podle něho strach z viru zmizí, stejně jako se to přihodilo před sedmnácti lety v čase epidemie SARS. 

„Musíme oddělit vědu od mýtů. To se podle mého stalo i kdysi se SARS. Lidé nakonec pochopili, že nebezpečí nehrozí a začali se vracet. Lidé potřebují čínské jídlo, vrátí se,“ doufá. 

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jaroslav Matějka.

• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme