KoroNERV chce odklad placení DPH až do ledna

Ekonomičtí odborníci ze skupiny KoroNERV-20, kteří radí vládě, navrhují novelu zákona, jež by podnikatelům umožnila odklad odvodu daně z přidané hodnoty (DPH) minimálně do ledna 2021.

Občanská platforma KoroNERV sdružuje renomované ekonomy, manažery i experty na zdravotnictví a vznikla letos v březnu kvůli identifikaci hrozeb i příležitostí v současné krizi způsobené pandemií koronaviru. Její členové nyní doporučují držet koncept odvádění DPH z vystavených faktur a nezavádět odvod z těch zaplacených.

„Poslanecká sněmovna na včerejším nočním jednání schválila množství krizových zákonů, ale dle našeho názoru na jeden podstatný zapomněla. Již od minulého týdne apelujeme na vládu, aby se snažila ulehčit podnikatelům zejména tím, že jim něco z jejich povinností odpustí, což je dle našeho názoru mnohem vhodnější, než povinnost důsledně vyžadovat a následně připustit vratku, odpustek nebo jakoukoliv jinou formu subvence,“ uvádějí členové skupiny.

Část záchranných kroků vlády ČR je podle KoroNERV-20 založená na principu přesouvání problémů způsobených covid-19 na ekonomické subjekty.

„Ty si jej následně posílají mezi sebou – zákazem provozu restaurací se problém přenesl na majitele restaurací a jejich personál nebo financující banku, odkladem nájmů se problém přenese na pronajímatele a odkladem splácení hypoték na banky a tak dále. Problém si žije svým životem a stoupá „ekonomickým potravním řetězcem,“ doplňují ekonomové.

  • Držet koncept odvodu DPH z vystavených faktur
  • Nezavádět odvod pouze ze zaplacených faktur
  • Odložit odvod DPH minimálně do ledna 2021

Prodloužená lhůta by prý navíc umožnila daňové správě více času na kontrolu v minulosti problémových vratek DPH a omezení podvodů.

„Poslanecká sněmovna ve čtvrtek projednala vládní návrhy zákonů, které se například týkají odkladů placení nájmů a to jak podnikatelských tak spotřebitelských, což je jistě důležitá pomoc, ale je třeba pomoci také pronajímatelům,“ doplňuje KoroNERV-20.

Podle odborníků se ukazuje, že největším aktuálním problémem pro podnikatele je zejména cash flow – tedy že potřebují peníze, aby mohli platit své závazky a nedošlo tak k jejich nehrazení, což by způsobilo druhotnou platební neschopnost.

Měsíčně se na DPH průměrně vybere 60 miliard korun a odklad by aktuálně tyto peníze ponechal v kapsách podnikatelů, kteří tak budou mít více peněz na placení závazků.

„Tímto jednoduchým zásahem spočívajícím v odkladu placení DPH by se povedlo zachránit mnoho podnikatelů,“ domnívají se zástupci platformy.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme