Kostarika a Panama: Zelená ekonomika plánuje víc elektrobusů a vlaků

Ve Střední Americe se elektromobilita společně s energií z obnovitelných zdrojů velmi rychle rozvíjejí, což vytváří prostor pro zahraniční investice a dodávku moderních technologií.

Průkopníkem elektromobility je v regionu Kostarika, která do roku 2035 plánuje dosáhnout nulových emisí u 30 procent vozového parku veřejné dopravy a do roku 2050 by měl podíl stoupnout až na 85 procent.

Elektrické autobusy budou uvedeny do provozu v prvním čtvrtletí tohoto roku a v současné době se také připravuje plán na přeměnu vlaku poháněného dieselovou lokomotivou v moderní elektrickou soupravu. Že je elektromobilita významná i pro privátní sektor, to dokazuje projekt elektrické trasy v oblasti Monteverde. Konkrétně se jedná o podpůrnou síť pro cestující s elektrickými vozidly. Do projektu se zapojilo více než 50 restaurací, hotelů a dalších zařízení, které budou nabízet dobití elektromobilů.

Ve stopách Kostariky kráčí i Panama, jež si stanovila za cíl, že podíl elektromobilů na celkovém vozovém parku bude do roku 2030 mezi 10 až 20 procenty. V Panamě však není používání elektromobilů žádnou 
novinkou. V současné době vláda usiluje o zvýšení jejich popularity snížením cen baterií. Loni bylo dále do provozu zařazeno téměř 100 elektrických taxíků a v krátkém horizontu zamýšlí přidat dalších 1500 aut.
Dále se očekává plná elektrifikace 100 autobusů. Panama, stejně jako Kostarika, plánuje v budoucnu úplný přechod na elektromobilitu a výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Jiří Jílek, CzechTrade Lima.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Kostarika | Panama
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme