Kozel dobývá rumunský trh, daří se ale i jiným pivům

Pivovar Ursus uvedl v květnu na rumunský trh pivo Kozel a zároveň spustil masivní reklamní kampaň na tuto značku. Vedle Staropramenu, který se v Rumunsku prodává více než deset let, jde o další úspěch českého pivovarnictví.

K uvedení Kozla na rumunský trh byla na několika místech v Bukurešti postavena impozantní, 15 metrů vysoká dřevěná socha tohoto zvířete. Byl také spuštěn razantní reklamní koncept, který jednoznačně odkazuje na Českou republiku. Dočkal velkého zájmu médií, například stanic PRO TV, Antena 1 a dalších.

Ilustrační fotografie

Rumunská veřejnost byla obeznámena s faktem, že Kozel je nejoblíbenějším pivem v kategorii tmavých piv v Česku. Značka přináší pro rumunský trh neobvyklé řezané pivo. Kozel se zároveň stal hlavním sponzorem největšího festivalu elektronické hudby v Rumunsku Untold, který během čtyř srpnových dní obvykle navštíví více než 300 tisíc lidí.

Pivovary Ursus jsou největším výrobcem piva v Rumunsku. V současné době vlastní společnost tři pivovary: v Brašově, Buzău a Temešváru a minipivovar v Kluž-Napoca. Od roku 2017 je pivovar Ursus součástí společnosti Asahi Europe & International. Do portfolia pivovaru patří značky Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Peroni Nastro Azzuro, Asahi Super Dry, Grolsch, Azuga, Stefanus spolu se značkou cideru Kingswood a konečně Pilsner Urquell.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Licenční „vlajková loď“

Pilsner Urquell vzhledem ke specifičnosti českého domácího vaření nemůže v prodaném množství konkurovat ostatním pivům, proto pivovary Ursus vsadily na sice česku značku – jako symbol kvality – nicméně vařenou v Rumunsku. Z důvodu dostupnosti a českého image je pro pivovar „vlajkovou lodí“ produktů nikoliv Pilsner Urquell, ale právě Kozel. Představitel Ursusu o tom informoval při osobním jednání. Podle informací Ursusu předstihl Kozel v prodeji konkurenční Staropramen, který je na rumunském trhu od roku 2011.

Staropramen je vyráběn na základě licence Pivovary Staropramen v továrně Bergenbier S.A. v Ploiesti, tato společnost je od roku 2012 součástí skupiny Molson Coors Central Europe. Rovněž Staropramen je na rumunském trhu poměrně vidět, mimo jiné díky charakteristickým slunečníkům.

Česko je díky reklamě na Kozel i pivu samotnému v Rumunsko dobře propagováno. Představitelé pivovarů Ursus potvrdili, že mají velký zájem o užší spolupráci se zastupitelským úřadem. Jedním z možných témat je například plánování účasti nejvýznamnějším potravinářském veletrhu v Rumunsku, kterým je International Food Fair Indagra ve dnech 26.–30. 10. 2022. V případě zájmu o bližší informace kontaktujte ekonomický úsek velvyslanectví v Bukurešti.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bukurešti (Rumunsko). Autor: Rudolf Opatřil, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Rumunsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme