Krize mění způsoby produkce konzumních vajec v Srbsku

Rostoucí ceny vstupů zemědělské produkce se nevyhnuly ani producentům vajec, která v Srbsku meziročně zdražila o více než 43 %. Dnes se tak ceny pohybují v rozmezí 0,15 až 0,26 EUR/ks.

Ani výrazné navýšení ceny však především u malých farem nepokrývá zvýšené náklady na produkci způsobené nárůstem cen krmiv a také energií. Navíc velké obchodní řetězce v akcích prodávají vejce i za cenu od 0,12 EUR za kus. Proto některé menší farmy omezují dodávky vajec do obchodní sítě.

Ilustrační fotografie

Aby se pokryly provozní náklady a zůstal alespoň minimální zisk, neměla by podle nich být vejce levnější než 0,26 EUR/ks. Tito drobní producenti pak vejce chtějí prodávat jen jako násadová, protože v tomto segmentu je možné dosáhnout ceny od 0,43 do 1 EUR/ks. Také se více soustřeďují se na chov kuřat, kde také mohou dosáhnout vyššího výdělku.

I tak má zatím Srbsko vajec dost a při průměrné roční produkci 1,5 mld. kusů mu zbývá i na export 5–6 mil. kusů měsíčně. Vývoz směřuje především do okolních zemí, jako jsou Bosna a Hercegovina, Severní Makedonie a Černá Hora, ale také do Albánie, a dokonce až do Afriky. Do zemí EU, a tím pádem ani do České republiky, Srbsko svá vejce zatím vyvážet nemůže, protože nemá vyřešena všechna potřebná veterinární osvědčení.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Snížení produkce malých farem se kompenzuje navýšením produkce u velkých firem, které se navíc chystají modernizovat chovy a výrobu a přejít z klecových systémů na moderní technologie, jako je chov slepic na podestýlce nebo ve volném výběhu. Zde se tak nabízí prostor pro dodávky moderních technologií od českých firem.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme