Krize? Podnikatelé se do byznysu pouštějí dál

Maloobchod, kadeřnické služby, stravování nebo stavebnictví – to jsou oblasti podnikání, které přímo zasáhla epidemie koronaviru. Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode byl ale v první polovině letošního roku v těchto oborech počet nově registrovaných živností vyšší než počet živností zrušených.

Ani koronavirová krize zatím výrazněji nebrzdí podnikatelský apetit Čechů. S výjimkou sektoru stravování živností přibývalo – zaregistrovalo se tedy víc lidí než těch, kteří svůj byznys v prvním pololetí pověsili na hřebík.

Nových podnikatelů bylo přesto letos logicky (v meziročním srovnání) méně než loni. Od ledna do června 2020 začalo v Česku podnikat 31 250 fyzických osob, což je o 10 procent méně než ve stejném období loňského roku. Celkový počet registrovaných OSVČ přesáhl 2,13 milionů osob, přičemž podnikatelské aktivity vyvíjí zhruba polovina z nich. „Z 464 oborů činnosti, ve kterých působí alespoň padesát OSVČ, jsme v prvním pololetí u 60 % zaznamenali pokles,“ zhodnotila statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejvíc fyzických osob zahájilo podnikání ve volné živnosti Výroba, obchod a služby. „Mezi nejžádanější obory v první polovině letošního roku patřilo například i stravování, kadeřnické služby, maloobchod nebo příprava staveniště, což jsou současně oblasti podnikání, ve kterých došlo k vysokému počtu zrušených živností. Tyto turbulence souvisí k vývojem na trhu ovlivněným koronavirovou pandemií. Nicméně, s výjimkou stravování byl ve všech zmíněných oborech počet nových živností vyšší než počet zrušených,“ prozrazuje Petra Štěpánová.

„To je příznivá zpráva, protože se zdá, že podnikatelé nerezignovali a pouští se znovu do byznysu,“ doplňuje analytička.

Nejvyšší přírůstky vztažené ke stávající podnikatelské základně letos zaznamenal výzkum a vývoj v oblasti přírodních věd následován výrobou obchodem a službami. Naopak, podobně jako v loňském roce, k největšímu relativnímu poklesu došlo v oborech spojených s financemi. Počet registrovaných podnikatelů v oblasti řízení a správy finančních trhů se snížil o 17 procent.

TOP 10 – zrušené živnosti v 1. pololetí 2020

NACEAktuální početPočet zaniklých
Zprostředkování velkoobchodu a velkoobchod v zastoupení195 0551 485
Maloobchod v nespecializovaných prodejnách107 3911 044
Stravování v restauracích, u stánků a v mobilních zařízeních112 022937
Výstavba bytových a nebytových budov85 720833
Příprava staveniště66 155710
Velkoobchod a maloobchod, opravy a údržba motorových vozidel44 534477
Silniční nákladní doprava51 233433
Kadeřnické, kosmetické a podobné činnosti66 109427
Účetnické a auditorské činnosti, daňové poradenství64 321423
Ostatní profesní, vědecké a technické činnosti j. n.50 309374

Redakčně upravená tisková zpráva Bisnode

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme