Krize? V červnu přibylo nejvíc podnikatelů za osm let

V červnu začalo v České republice podnikat 4 884 lidí a 1 652 jich své podnikatelské oprávnění naopak zrušilo. Celkem tak v červnu přibylo 3 232 podnikatelů, což je nejvyšší počet od ledna 2012. Důvodem není rostoucí zájem o Čechů pustit se do vlastního byznysu, ale velmi nízký počet ukončených živností.

Na krizi ovšem neukazuje ani počet nových podnikatelů, který se blíží hodnotám před jarním uzavřením ekonomiky. Počet ukončených živností byl v červnu druhý nejnižší od začátku roku 2010. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Odklad kvůli vládní podpoře?

Podnikatelé zřejmě vyčkávají a naplno využívají vládní opatření na jejich podporu – problém tak může nastat na podzim a na konci roku 2020.

„Zatímco počet nových podnikatelů byl v červnu dokonce o něco vyšší než v červnu minulého roku, počet ukončených živností byl přibližně třetinový. To dokládá i fakt, že za poslední tři měsíce skončilo s podnikáním stejně lidí jako letos v lednu. Tak výrazný pokles počtu ukončených živností je z větší části způsoben vládními opatřeními na podporu podnikatelů. Někteří lidé, kteří by za normálních okolností své podnikání ukončili nebo přerušili, mohli využít nabídku plošné podpory a své rozhodnutí přehodnotit nebo na čas odložit,“ potvrzuje analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Za pololetí přibylo 12 tisíc podnikatelů

Zatímco v lednu a únoru skončily měsíčně s podnikáním více než čtyři tisíce lidí, v březnu šlo především kvůli omezení volného pohybu osob a uzavření úřadů o tři tisíce podnikatelů. Od dubna, kdy už byla jasná struktura vládní pomoci, se měsíční počet ukončených živností pohybuje výrazně pod dvěma tisíci. Celkově tak během prvního pololetí pověsilo podnikání na hřebík 17 064 lidí, o 30 procent méně než v prvním pololetí roku 2019.

„Vývoj u počtu nových podnikatelských oprávnění byl trochu odlišný. Březnový propad byl vyšší než u ukončených živností, ale v dubnu už došlo jenom k mírnému meziměsíčnímu poklesu a od května počet nových živností opět výrazněji roste,“ říká Věra Kameníčková.

V České republice v letošním prvním pololetí přibylo 12 338 podnikatelů, o 3 309 (37 %) více než v prvním pololetí roku 2019. Díky nižšímu počtu ukončených živností se také meziročně zvýšil počet nových podnikatelů připadajících na ty, kteří svoje oprávnění zrušili. Zatímco loni připadlo v prvním pololetí 14 nových podnikatelů na každých 10 se zrušenou živností, letos šlo o 17 nových na 10 zaniklých.

V červnu přerušilo svoji živnost 4 958 podnikatelů, o 818 více než v květnu, ale zároveň o 1 198 méně než v červnu minulého roku. Během celého prvního pololetí přerušilo živnost 54 747 podnikatelů.

„Vývoj počtu přerušených živností probíhal s určitými rozdíly podobně jako u těch ukončených. Hlavním rozdílem byl mírný nárůst přerušených živností během března, kdy svoji živnost přerušila řada podnikatelů přímo zasažených vládním opatřeními proti šíření nového typu koronaviru. S oznámením podoby vládní pomoci však došlo v dubnu k výraznému propadu přerušených živností a tento stav trval až do června. Počet přerušených živností tak byl ve druhém čtvrtletí opět výrazně nižší, než je obvyklé,“ vysvětluje Kameníčková.

Dopady krize na konci roku

Přestože statistiky za první pololetí jsou z pohledu počtu nových podnikatelů a počtu ukončených živností příznivé, celkový obrázek o dopadech jarních opatření na počet podnikatelů v Česku dostaneme pravděpodobně až na konci tohoto roku.

„Současné statistiky jsou ovlivněny státní pomocí podnikatelům a neodpovídají tak zcela ekonomické realitě. Ta se začne projevovat až po skončení vládních opatření na podporu ekonomiky,“ upozorňuje Věra Kameníčková.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme