Climate-KIC jde do Česka. Přináší peníze na projekty v ochraně ovzduší

Česko je součástí nově vzniklého Community Labu. Ten propojí více než 900 profesionálů v oblasti klimatu, kteří mohou získat podporu až půl milionu korun.

Iniciativa EIT Climate-KIC spouští nový Community Lab pro střední a východní Evropu. Cílem je v otázce klimatu odstartovat pozitivní změnu a vytvořit silnou komunitu, která bude ve střední a východní Evropě vzájemně propojovat a tvořit největší síť podnikatelů, inovátorů, výzkumníků, ale i jednotlivců se zájmem o životní prostředí. Ti dostanou navíc možnost získat finanční podporu až ve výši 500 tisíc korun (20 tisíc eur) pro projekty přeshraniční spolupráce.

Iniciativu představil webinář na internetu

Již od roku 2019 mapovala iniciativa EIT Climate-KIC společně se svými partnery devět regionů střední a východní Evropy. V regionu vytvořili síť 900 aktivistů, novinářů, akademiků a úředníků, kteří pracují na zlepšení otázky klimatu ve svých oblastech. „Chceme být centrem aktivit pro ochranu klimatu ve střední a východní Evropě. Věříme, že díky našemu zázemí spolu začnou víc komunikovat a spolupracovat individuální aktéři i zástupci různých organizací a institucí. Prvním krokem bylo oficiální zahájení projektu Community Lab, které proběhlo formou webináře 1. října. Zúčastněným členům Labu jsme představili iniciativu, výhody vzájemné spolupráce i jakým způsobem pomůže naplnit celoevropskou strategii Green Deal,” přibližuje záměr nově vzniklého Labu Barbara Jarkiewicz z EIT Climate-KIC.

Vzorovým příkladem bude proměna Slezska

Community Lab se zaměří hlavně na inovace v oblasti zemědělství, úspory energií, rozvoj měst a proměnu průmyslových regionů směrem k udržitelnosti. Pilotním projektem bude v Česku studie Slezska, na jehož příkladu chtějí v Labu navrhnout proměnu regionu historicky zaměřeného na těžký průmysl a těžbu nerostných surovin, a to na centrum nových nízkouhlíkových inovací. Studie má být přímo aplikovatelná na Slezsko a poučení z ní mohou následně čerpat i další podobné regiony střední a východní Evropy.

Tématem jsou i důsledky pandemie

Důležitým rozměrem iniciativy je také obnova ekonomiky po koronavirové pandemii. „Musíme společně najít odpovědi na mnohé otázky, které se před námi v souvislosti s pandemií vynořily. I to je důvod, proč spouštíme projekt Community Lab právě teď. Je totiž iniciativou pro komunity střední a východní Evropy. Projekty a řešení budou vytvářet místní aktéři,” vysvětluje Barbara Jarkiewicz a dodává, že posláním Labu je urychlit systémové změny a integrace již probíhajících aktivit v regionu.

Další prioritou Community Labu bude identifikovat překážky transformace měst. Silný důraz je zde kladen na produkci i využití energie. V Community Lab se budou hledat řešení na bázi decentralizovaných a nízkouhlíkových zdrojů energie.

Do Community Lab se již zapojili Institut Ashoka, estonský Cleantech ForEst, český Impact Hub a za Polsko 4CF Strategic Foresight a Centre for Systems Solutions.

Pomoc pro startupy

Organizace Climate-KIC již dříve v Evropě podpořila více než 1 600 startupů, pomohla přivést na trh 560 produktů a služeb a přerozdělila více než čtyři miliardy eur na projekty ochrany klimatu. Hlavním cílem pro Česko je propojit konkrétní tuzemské projekty s celoevropskými iniciativami a otevřít tak cestu financování, sdílení zkušeností a jednoduššímu plnění celoevropských strategií v inovativním prostředí středoevropského regionu.

“V Česku vzniká množství nápadů a technologií, které mohou pomoci s přechodem na nízkouhlíkovou ekonomiku. Jsme špičkami v 3D tisku, vývoji umělé inteligence, vznikají zde i skvělé projekty pro lepší fungování obnovitelných zdrojů energie. Pro jejich autory jsou ale struktury Evropské unie a návazná grantová schémata obtížněji uchopitelná. Climate-KIC jim evropské struktury přiblíží, propojí s dalšími podobnými projekty v Evropě, nebo poradí ohledně získání dotací,” představuje hlavní cíl projektu jeho koordinátor Pavel Zedníček.

Teď už v celé Unii

Organizace Climate-KIC už funguje ve všech sedmadvaceti státech Evropské unie. Česká republika a Slovensko jsou posledními členskými státy EU, do kterých vstupuje. Soustředí se na pět hlavních programů – vzdělávání, podnikání, vývoj a inovace, transformační kapitál a ukázky systémových změn v regionech.

Záštitu nad projektem drží v tuzemsku město Praha, České vysoké učení technické a Nano Energies. Hlavní rolí strategických partnerů Climate-KIC bude zkoumat jednotlivé problémy, se kterými se v Česku na úrovni samospráv a soukromého sektoru potýkají. Na základě analýzy pak předloží konkrétní programy, se kterými dokáže celoevropská síť Climate-KIC Českou republiku podpořit.

Redakčně upravená tisková zpráva CIRRA

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme