Kuba láká investory, ti ale musejí stále počítat s riziky

Kuba se snaží prezentovat jako země vhodná pro investice zahraničního kapitálu, zejména díky své výhodné geografické poloze, která zajišťuje dosažitelnost ostatních zemí Latinské Ameriky.

Za své další výhody Kuba považuje dostatek kvalifikované pracovní síly i potřebnou infrastrukturu včetně několika letišť a přístavů. V obchodní volné zóně Mariel také nabízí pobídky pro investory do výstavby nových výrobních závodů. Investice na Kubě jsou ale v mnoha ohledech stále hodně rizikové.

Ilustrační fotografie

Po dvouleté pauze, způsobené celosvětovou pandemií, Kuba opět otevřela brány veletrhu FIHAV v Havaně. 38. ročník veletrhu, který se konal v listopadu 2022, nabídl tradiční expozice kubánských výrobců, stejně tak i prezentace zahraničních firem, které na Kubu již dodávají, anebo se snaží na místním trhu uplatnit.

Velikost expozice i počet vystavovatelů byl srovnatelný s dobou před pandemií a kubánská vláda věnovala veletrhu značnou pozornost. Jako vždy byly při příležitosti konání veletrhu prezentovány investiční příležitosti.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Hlavní oblasti investičních příležitostí

V rámci prezentace více než 700 investičních příležitostí byly definovány jako hlavní oblasti zájmu výroba a zpracování potravin, kde se nabízí 196 projektů, následuje sektor energetiky se 128 projekty, oblast turismu nabízí 119 projektů, dále průmyslová odvětví, těžba nerostů, stavební sektor, doprava, pěstování a zpracování cukru a další oblasti.

Projekty, které směřují do potravinářství, mají za cíl nahradit drahý dovoz potravin, na kterém je země závislá, a zaměřují se na výstavbu či renovace výroben těstovin, zpracování masa a produkci masných výrobků, mléčných produktů aj. Zásobování potravinami je, i z důvodu chybějících deviz, pro zemi stále problematičtější a nedostatek jakýchkoliv produktů je v poslední době na Kubě všudypřítomný.

V oblasti energetiky je možné investovat do projektů zaměřených na výstavbu fotovoltaických parků a rozvoje zelené energie v celé zemi. Projekty zaměřené na turismus nabízejí možnost vybudování nových ubytovacích zařízení, případně rozvoje a vedení již stávajících kapacit.

Kuba se dlouhodobě snaží rozvíjet těžbu nerostných surovin a více než 40 projektů je zaměřených na průzkum a hledání nových nalezišť a modernizaci již stávajících těžebních míst, zpracování nerostných surovin a drahých kovů. Uváděné projekty nabízejí investiční možnosti od 0,5 milionu USD až po projekty za více než 10 milionů USD.

Kubánská vláda se snaží pojmout zahraniční investice jako zdroj ekonomického rozvoje země v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém horizontu. Definuje svou otevřenost pokročilým technologiím, diverzifikaci a rozšíření vývozních trhů, zaměřuje se na nahrazení dovozu a na hledání přístupu k vnějšímu financování, také se zapojením v exilu žijících Kubánců.

Ilustrační fotografie

Rizika investic na Kubě

Pro české zájemce o investice na Kubě nelze nezmínit fakt, že Kuba se dlouhodobě potýká s ekonomickou krizí, její platební schopnosti jsou značně omezené, bankovní převody jsou velmi problematické. Investice na Kubě jsou také koncipované tak, že kubánský stát zůstává vlastníkem půdy i nemovitosti a investorovi je vždy doporučováno případné zisky znovu investovat ve prospěch rozvoje daného projektu. Vyvádění zisků do zahraničí je složité, často neproběhne vůbec.

Potenciální zájemci se mohou seznámit s celkovým přehledem investičních příležitostí na Kubě. Plně k dispozici jim pak je Zastupitelský úřad ČR v Havaně, který je připraven poskytnout prvotní asistenční služby a pomoci orientovat se v zadaném projektu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Havaně (Kuba). Autorka: Lucie Kovandová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Amerika | Kuba | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme