Kvůli brexitu dodavatelé navýšili ceny o rizikovou přirážku, říká šéf Volmetu

Česká společnost Volmet, která dodává i do Velké Británie autodíly, dokázala zvládnout nová dovozní pravidla po brexitu dřív než jiní dodavatelé. Chce to využít jako konkurenční výhodu.

Pražský Volmet je obchodní firma, která se zaměřuje na dodávky autodílů. Využívá desítky dodavatelů napříč Evropou a agreguje optimální nabídku. „Britským zákazníkům díky tomu zajišťujeme u části portfolia nejprodávanějších značek lepší nákupní cenu i pokrytí sortimentu. V Británii působíme jako zavedený dodavatel hlavních značek aftermarket automobilových dílů pro přední lokální distributory. Také z místního trhu vybraný sortiment autodílů nakupujeme,“ vysvětluje ředitel společnosti Tomáš Mirzajev.

Nejvíc daly zabrat cla a logistika

Brexit na firmu dolehl zejména v oblasti cen. „Dopad byl pro nás negativní především v tom, že někteří britští dodavatelé začali koncem roku preventivně pracovat s cenami zboží ve směru navýšení o rizikovou přirážku. Ta souvisela s rostoucí nejistotou v podnikatelském prostředí, kterou eskalovaly táhnoucí se jednání o konečné variantě brexitu,“ říká Tomáš Mirzajev.

Na nová dovozní pravidla se firma dokázala rychle adaptovat, což chce využít jako konkurenční výhodu. „Nejvíce nám daly zabrat celní a logistické záležitosti. Podle zpětné vazby od našeho největšího zákazníka na ostrovech jsme ale v tomto ohledu o několik kroků před ostatními a rádi bychom z toho do budoucna ještě více profitovali,“ vysvětluje podnikatel.

Část firem kvůli covidu doslova zamrzla

Podle Tomáš Mirzajeva je ovšem zatím ještě nejasné, jak obchodem zamíchá koronavirus. „V kombinaci s brexitem je pandemie covidu a s ní související tvrdý britský lockdown pro některé obchodní partnery kritická. Část firem v oboru doslova zamrzla a my byli nuceni postupně reflektovat míru rizika, která z toho pro nás, jako firmu zapojenou v obchodním řetězci, plynula. Na zhodnocení celkového dopadu si ale ještě budeme muset počkat.“

I přes tvrdý britský lockdown se ale firma snaží aktivně jednat o spolupráci s novými britskými partnery. Začátkem roku navázala spolupráci s agenturou CzechTrade, která aktuálně pro Volmet vyhledává na ostrovech další vhodné obchodní partnery.

(tos)

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme