KZPS navrhuje, aby stát doplácel mzdy u firem tratící na krizi s koronavirem

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR svolala po dohodě s MPSV na 10. března jednání na Ministerstvu práce a sociálních věcí Nový legislativní návrh má zamezit propouštění zaměstnanců zasažených koronavirem – o jejich mzdy by se měl s firmami podělit stát. Iniciativa by mohla být začleněna do novely Zákoníku práce, která je momentálně ve druhém čtení v PS v návaznosti na stávající § 209 Zákoníku práce o částečné nezaměstnanosti.

Zaměstnanci v karanténě, bez možnosti nahrazení práce z domova či jinak omezení ve výkonu práce kvůli nákaze covid-19 by měli podle KZPS získat pomoc od státu. Jednání se účastní mimo MPSV zástupci Ministerstev průmyslu a obchodu, financí i zdravotnictví, dopravy. „Díváme se na problém z dlouhodobého hlediska. Naší prioritou je zamezit zbytečnému propouštění zaměstnanců, kteří dočasně nejsou schopni pracovat a ani jim nemůže zaměstnavatel poskytnout práci z domova,“ vysvětluje Jan Wiesner, prezident KZPS.

Podobná iniciativa Národní rozvojové banky již funguje pro zaměstnavatele formou bezúročných půjček na pokrytí nákladů spojených s následky nákazy, ty jsou však jen dočasným řešením. „Státní půjčky jako nápad vítáme – firmám sice na čas zlepší cashflow, náklady ale budou muset přesto splatit. Jedná se tedy v mnoha případech pouze o odložení problému,“ dodává za KZPS Jan Wiesner. Mezi nejvíce poškozené patří turistický a hotelový průmysl, hrozí však rozšíření škod dominovým efektem i do dalších odvětví, zejména průmyslu a služeb včetně dopraní obslužnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva KZPS

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Koronavirus | Pracovní právo
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme