Léčiva i 3D tisk. Spojené arabské emiráty podporují klíčová odvětví

Dosud hvězdný růst HDP Spojených arabských emirátů se letos i v roce 2024 poněkud zpomalí. Vláda ovšem spustila několik klíčových programů, které mají podpořit vybraná odvětví mimo ropný průmysl.

Zaměřit se chce mimo jiné na stavebnictví, průmyslovou výrobu nebo farmaceutika. Představuje to příležitosti pro české firmy, které chtějí rozšířit své působení v regionu Zálivu.

Ilustrační fotografie

Podle Emirates NBD Research se růst ve Spojených arabských emirátech v příštích letech ustálí na mírnějším tempu ve srovnání s rokem 2022. Pro letošek se předpokládá růst reálného HDP o 3,9 % a v roce 2024 o 4,3 %. Světová banka odhaduje, že nižší vzestup HDP zaznamenají všechny ekonomiky Rady pro spolupráci v Perském zálivu (GCC), přičemž SAE zůstanou nejrychleji rostoucí ekonomikou v Zálivu.

Aby dosáhla předpokládaného růstu HDP v příštích letech, spustila vláda SAE několik strategií v klíčových odvětvích, které mají přispět k rozvoji a soběstačnosti země. 

V Jordánsku Češi uspěli se sklem, voňavkami i fotovoltaikou

Dubajská strategie 3D tisku

Cílem této iniciativy je využít technologii 3D tisku a podpořit status SAE a Dubaje jako předního centra využívající tuto technologii do roku 2030. Třemi klíčovými odvětvími pro využití 3D technologie jsou stavebnictví, zdravotnické výrobky a spotřební zboží. Hlavním cílem Dubaje je zajistit, aby do roku 2030 bylo 25 % budov v Dubaji založeno na technologii trojrozměrného tisku.

Další dubajská průmyslová strategie je založena na pěti klíčových cílech, které budou sloužit jako základ pro průmyslovou budoucnost země. Cílem strategie je zvýšit celkovou produkci a přidanou hodnotu výrobního sektoru, zvýšit hloubku znalostí a inovací, učinit z Dubaje preferovanou výrobní platformu pro globální podniky, podporovat výrobu šetrnou k životnímu prostředí a energeticky účinnou výrobu.

Dubaj by se měla stát centrem globálního trhu s islámskými produkty. Strategie dále určila šest prioritních pododvětví: letecký průmysl, námořní průmysl, hliník a zpracování kovů, léčiva a zdravotnické vybavení, potraviny a nápoje a stroje a zařízení. Předpokládá se, že tato strategie pomůže do roku 2030 vygenerovat dalších 160 miliard dirhamů (980 mld. Kč).

Ilustrační fotografie

Autonomní doprava

Cílem strategie autonomní dopravy je do roku 2030 převést 25 % celkové dopravy v Dubaji na autonomní režim. Očekává se, že to přinese roční příjmy ve výši 22 miliard AED (134 mld. Kč) v několika odvětvích snížením nákladů na dopravu, emisí uhlíku a nehod a zvýšením produktivity jednotlivců. Strategie pomůže snížit náklady na dopravu o 44 %, což povede k úsporám až 900 milionů AED (5,5 mld. Kč) ročně. Pomůže také ušetřit 1,5 miliardy dirhamů ročně snížením znečištění životního prostředí o 12 %. Zvýšení efektivity dopravního sektoru v Dubaji do roku 2030 přinese roční návratnost ve výši 18 miliard AED (110 mld. Kč).

Operace 300 miliard si klade za cíl rozvíjet průmyslový sektor Spojených arabských emirátů a posílit jeho roli při stimulaci národního hospodářství. Jeho cílem je zvýšit do roku 2031 příspěvek průmyslového odvětví k HDP ze 133 miliard AED (812 mld. Kč) na 300 miliard AED (1,8 bil. Kč). Strategie je v souladu s vnitrostátními cíli a mezinárodními závazky v udržitelném hospodářském růstu, zavádění čistých energetických řešení, podpoře průmyslových inovací a odpovědné spotřeby a výroby.

Šance pro farmaceutické firmy

Plán se také zaměřuje na léčiva jako životně důležitou budoucnost v průmyslovém sektoru SAE. Pro české firmy pohybujícími se v oblasti farmacie jsou klíčovými hráči a potenciálními partnery v SAE společnosti Julphar a Hayat Biotech. Julphar má dvě základní jednotky – Diabetes Solutions a General Medicine Division, které se zaměřují na hlavní terapeutické léčby, včetně gastrologie, léčby bolesti, péče o rány, antibiotika a kardiometabolismus. Farmaceutická firma má 12 výrobních závodů v Ras Al Khaimah.

Společnost Hayat Biotech společně s Julphar v Emirátech sehrála zásadní roli v boji s pandemií nemoci covid-19 a byla bezprostředně zodpovědná za proočkovanost obyvatelstva v zemi. Hayat Biotech má podporu vlády SAE a byla založena v roce 2021 jako společný podnik farmaceutické společnosti Sinopharm CNBG zaměřené na výzkum a přední společnosti G42 se sídlem v Abú Dhabí v oblasti umělé inteligence a cloud computingu.

Hayat Biotech hledá potenciální partnery u českých farmaceutických výrobních společností, které by měly zájem spolupracovat v oblasti vývoje a distribuce vakcín, krevní plazmy a nově v oblasti klinických testů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abú Dhabí (Spojené arabské emiráty). Autor: Michal Florus, ekonomický diplomat.

Doporučujeme