Rozhodnutí vyvolalo rozhořčení ekologických skupin. Čeká se na konečné posouzení bezpečnosti ze strany Agentury na ochranu životního prostředí EPA. Toto soudní rozhodnutí navazuje na nařízení z roku 2021, kdy došlo k jeho zákazu, s výjimkou nepotravinářských produktů.
Illinois zavádí legislativu, která zakazuje pět potravinářských přídatných látek
Illinois podniká (obdobně jako Kalifornie) rozhodné kroky a zavádí zákon o bezpečnosti potravin (SB2637). V USA je cílem zakázat pět doposud běžně používaných potravinářských přídatných látek a zkoumat další potenciálně škodlivé chemické látky.
Nový zákon navrhuje zákaz bromovaného rostlinného oleje (E443), bromičnanu draselného (E924a), propylparabenu, erythrosinu (E127) a oxidu titaničitého (E171). Důvodem přijetí zákona jsou potenciální zdravotní rizika spojená s těmito přídatnými látkami.
Stát Illinois tento prvek úplně zakázal oproti rozhodnutí California Food Safety Act, Tam FDA neshledala zdravotní závadnost oxidu titaničitého (E171) a tento prvek nezakázala. Návrh zákona se sice zaměřuje na prvních pět přídatných látek, ale požaduje také studie týkající se BHA a BHT.
ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí
Indiana diskutuje o zákazu kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy
John Bartlett, člen Sněmovny reprezentantů státu Indiana, představil zákon o zákazu kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy z důvodu obav o zdraví. To vyvolalo debatu o jeho vnímaném vlivu a podobnosti s cukrem na pozadí širších výživových strategií.
Pokud zákon vstoupí v platnost, bude sirup od 1. července 2024 v Indianě zakázán. Tento druh sirupu se nejčastěji vyskytuje v limonádách, cereáliích a pečivu a jeho zákaz by způsobil velice nepředvídatelnou situaci na zdejším trhu.