Létající auta a proměna vzduchu ve vodu. Odložené Expo v Dubaji oslní technologiemi

O rok odložená Světová výstava EXPO 2020 začne 1. října. Česká výprava chce zazářit proměnou pouště v kvetoucí oázu či virtuálním městem budoucnosti.

Přelomem má být letošní Expo z technologického hlediska. Téma zní „Spojování myslí, tvoření budoucnosti“. Výpravy z více než 190 zemí světa mají představit inovace v oblasti mobility či udržitelného rozvoje. Na výstavě by měl například fungovat největší výtah světa s kapacitou až 160 osob. Ve vzduchu se bude prohánět „první létající taxi světa“. Jde vlastně o obrovský dron s 18 rotory.

Češi stvoří v poušti umělou oázu

V areálu vyrostly více než tři desítky velkolepých národních pavilonů. Třeba průchod tím švédským bude vzbuzovat iluzi návštěvy severského lesa. Brazílie nabídne mimo jiné procházku umělým vodopádem.

I přes velkou konkurenci by ale mohla k největším událostem výstavy patřit česká výprava. Jejím středobodem bude pavilon, jehož pojetí by právě v pouštní zemi mohlo vyvolat žádaný ohlas. Pomocí unikátní technologie S. A. W. E. R. se v něm bude získávat ze vzduchu voda, která zavlaží pavilon i okolí, a promění ji doslova v oázu uprostřed pouště. „Technologii, která dokáže denně získat ze vzduchu až přes 500 litrů vody, sestavili vědci Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT už na podzim a v provizorních podmínkách ji i otestovali,“ říká generální komisař české výpravy Jiří F. Potužník.

Proč sebrali Indové lopatu šéfovi české výpravy a jak vznikla pětimetrová socha Davida na 3D tiskárně? Plnou verzi článku čtěte na novém webu EXPORTMAG.CZ.

„Za nejviditelnější exponát lze bezesporu považovat sochu z ocelových kapilár, která stíní zahradu a pavilon, a jež prorůstá celým interiérem – se sedmnácti kilometry a osmi tunami materiálu je patrně největší ručně vytvořenou plastikou z nerezové oceli na světě,“ říká Potužník. Autorem plastiky je umělec Jan Dostál.

Návštěvník prožije den ve virtuálním městě budoucnosti

Vedle hmotných instalací by mohla pozornost upoutat i videoprojekce s motem City for the Future v jedné části českého pavilonu. „Připravujeme audiovizuální prohlídku a vizi města budoucnosti, v němž fungují technologie českých inovátorů,“ říká Miroslav Scheiner, manažer speciálních projektů Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Město chápeme jako širší ekosystém, na který jsou napojeny oblasti jako ekologie, produkce potravin, energetika a logistika. Všechna tato témata pokryjeme v rámci jednoduché příběhové linky, která ukáže běžný den běžného člověka – jeho domácnost, pohyb městem, kancelář, nakupování nebo trávení volného času.“ V příběhu se tak objeví třeba vodíkové tramvaje Škody Transportation, dronová zásilková služba Packety, chytrá energetika od Nano Energies nebo zelené budovy společnosti Liko-s.

Tomáš Stingl

Doporučujeme