Létajícímu taxi z Mnichova investoři věří. Poslali mu přes pět miliard na vývoj

Mnichovský technologický startup Lilium, který vyvíjí plně elektrické letouny s vertikálním vzletem i přistáním pro regionální dopravu, takzvané létající taxi, získal v přepočtu více než pět miliard korun v novém investičním kole. Celkem už od investorů na vývoj nového stroje vybral téměř osm miliard korun.

Lilium

„Toto nové financování našeho vývoje podtrhuje velkou důvěru investorů jak v náš produkt, tak v náš byznysplán,” uvedl Christopher Delbrück, finanční ředitel startupu Lilium.

Největším z nových investorů je čínská společnost Tencent, která stojí mimo jiné za komunikační aplikací Wechat. Ta německé firmě věří nejen navzdory epidemii covid-19, ale i nedávnému požáru jednoho z dvou prototypů a varování expertů na leteckou dopravu, že plány Lilium odporují fyzikálním zákonům. Mezi další investory patří Atomico, Freigeist nebo LGT.

„Podporujeme technologie, o kterých jsme přesvědčeni, že dokážou čelit těm největším výzvám v současném světě,” vyjádřil se šéf průzkumu Tencentu David Wallerstein.

Peníze společnost Lilium využije k dokončení příprav na sériovou výrobu létajícího taxi v nových továrních prostorách. Už za pět let chce Lilium spustit svoji službu v některých regionech. Nedávno dokončila první fázi testování pětisedadlového letounu, který už překročil rychlost 100 kilometrů v hodině.

Letoun Lilium slibuje dolet až 300 kilometrů, které by stroj měl zvládnout za hodinu. Měl by tak být rychlejší než silniční i železniční doprava za srovnatelnou cenu.

Lilium založili v Mnichově v roce 2015 inženýři Daniel Wiegand, Sebastian Born, Matthias Meiner a Patrick Nathen. Start-up už nyní zaměstnává více než čtyři stovky lidí.

Převzato z webu Euro.cz. Autor článku: Martin Štorkán

• Teritorium: Německo

Doporučujeme