Zdroj: CzechTrade

Letecká doprava v Nizozemsku se vrací na úroveň před pandemií

Letiště Schiphol v Nizozemsku odbavilo zdaleka nejvíce letů – celkem asi 115 000, což je o 5,4 % více než ve stejném období roku 2022.

Přibližně 19 milionů cestujících použilo jedno z pěti hlavních nizozemských letišť ve druhém čtvrtletí letošního roku, což je téměř návrat na úroveň před koronavirem.

Počet cestujících na hlavním letišti vzrostl ve stejném čtvrtletí o 10 % na 16,4 milionu. V Eindhovenu, na druhém největším letišti v zemi z hlediska počtu cestujících, se počty zvýšily o 6 % na 1,9 milionu. Naproti tomu na letišti Maastricht Aachen se počet cestujících snížil o 67 % po uzavření ranveje z důvodu renovací po většinu období. 

Ve druhém čtvrtletí bylo obsazeno přibližně 81 z každých 100 sedadel v letadle odlétajícím nebo přilétajícím do Nizozemska, ve srovnání s 82 ze 100 v roce 2019.

Nákladní doprava vzrostla také z hlediska letů, ale tonáž klesla o 8,7 % ve srovnání s předchozím rokem. I to je z velké části způsobeno uzavřením přistávací dráhy v Maastrichtu.

V rámci EU odbavilo loni pouze letiště Charlese de Gaulla poblíž Paříže více cestujících než Schiphol. Celkem francouzské letiště loni odbavilo 57,5 milionu cestujících a Schiphol 52,5 milionu.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Nizozemsko.
Zdroj: www.dutchnews.nl

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme