Letos bankrotuje víc firem než v loňském roce, za první čtvrtletí téměř 200

V březnu letošního roku bylo v Česku vyhlášeno 62 bankrotů obchodních společností, 489 úpadků fyzických osob podnikatelů a 1 229 osobních bankrotů. Za první čtvrtletí skončilo v úpadku téměř 200 firem.

Zároveň bylo za březen podáno 81 návrhů na bankrot obchodních společností, 526 návrhů u fyzických osob podnikatelů a 1 353 návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau. 

Ilustrační fotografie

Za první čtvrtletí roku 2023 bylo vyhlášeno celkem 191 firemních bankrotů, to je více než v kterémkoliv čtvrtletí loňského roku. Podle analytiků CRIF ale nejde o nastupující trend, způsobený inflací či energetickou krizí. V dalších měsících by firemních úpadků výrazněji přibývat nemělo.

„Za stejné období v loňském roce zbankrotovalo o šest firem méně. Nedochází tedy k výraznému nárůstu, navíc bylo letos v prvním čtvrtletí oproti stejnému období loni podáno o 21 méně návrhů na firemní bankrot, takže v příštích měsících se počet bankrotů pravděpodobně příliš zvyšovat nebude,“ říká analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. 

V březnu bylo nejvíce úpadků obchodních společností vyhlášeno v Praze (24), v Moravskoslezském (8) a Jihomoravském kraji (8). V rámci odvětví bylo nejvíce případů v obchodu (16) a ve stavebnictví (8).  

CRIF: Počet firemních bankrotů byl v únoru nejvyšší od března 2022

Mezi postiženými většími firmami byla například mediální společnost Médea nebo vyškovská Rašnerova pekárna. Insolvenční návrh byl v březnu podán například na firmy Eiffel Optic, City taxi nebo Manta Commodities. 

Během posledních dvanáct měsíců bylo vyhlášeno celkem 705 úpadků obchodních společností, zároveň bylo podáno 992 návrhů na bankrot obchodních společností. V přepočtu na počet společností bylo v uplynulých 12 měsících v České republice hlášeno v průměru 18,5 případů na 10 tisíc aktivních firem, nejvíce na Ústecku (21,2), na Olomoucku (20,8) a v Praze (20,7). 

Vyšší je i počet bankrotů u fyzických osob

U fyzických osob podnikatelů se počet bankrotů meziměsíčně zvýšil o 104 a počet návrhů o 77. „Březnový počet bankrotů fyzických osob podnikatelů je o šedesát vyšší než byl měsíční průměr za loňský rok. Při srovnání s předchozími roky je ale viditelné, že v březnu je počet bankrotů obvykle jeden z nejvyšších v porovnání s ostatními měsíci, takže nelze říci, že by živnostníci najednou začali ve velkém bankrotovat,“ dodává Věra Kameníčková.  

Nejvíce bankrotů podnikatelů bylo v březnu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (77), Ústeckém kraji (66) a v Praze (62). Podnikatelé, u kterých byl v březnu vyhlášen bankrot, nejčastěji působili ve stavebnictví (118) a v odvětví obchodu (95). 

Během posledních 12 měsíců bylo zaznamenáno celkem 4 977 případů u fyzických osob podnikatelů, tedy o 1 109 (18 %) méně než v předchozích 12 měsících. Zároveň bylo podáno 5 247 návrhů na úpadek podnikatelů, o patnáct procent méně než v předchozím období.  

V rámci hlavních odvětví byl nejvyšší podíl bankrotů fyzických osob podnikajících vyhlášen v dopravě a skladování, kde šlo o 55,7 případu na 10 tisíc registrovaných živnostníků, ve stavebnictví (42,2) a v odvětví ubytování a stravování (32,7). 

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme