Letos v září přibylo nejméně firem od začátku pandemie, ekonomika zpomaluje  

Během září bylo v České republice založeno celkem 2 040 obchodních společností a zaniklo jich 1 369. Po červenci je tak září měsícem s druhým nejnižším počtem založených firem v tomto roce.

Zároveň bylo září měsícem s druhým nejvyšším počtem zaniklých firem v tomto roce. Celkově tak za minulý měsíc přibylo pouze 671 obchodních společností, což je nejméně od června 2020, tedy od první vlny pandemie covid-19.

Ilustrační fotografie

Zmíněná čísla obsahuje analýza dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.  

Projevuje se brzdící ekonomika?

„Na číslech ze září můžeme pozorovat zpomalení ekonomiky, které však může být jen krátkodobou odchylkou. V září připadalo 15 vzniklých firem na 10 zaniklých, což je výrazně méně než během většiny předchozích měsíců,“ shrnuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. 

Celkově od začátku roku přibylo 10 761 firem, tedy o 875 méně než za stejné období vloni. I tak jde stále o vyšší čistý přírůstek, tedy rozdíl mezi vzniklými a zaniklými firmami, než v roce 2020. Také průměrná dynamika růstu za letošní rok se stále pohybuje na úrovni 20 nových firem na 10 zaniklých, což je pouze o 1 méně než vloni.

„Na celkovém vývoji počtu společností se zatím rozhodně plně nepromítla současná situace a zhoršení ekonomického výhledu. Klíčové budou nadcházející měsíce a také první polovina roku 2023,“ upřesňuje Věra Kameníčková. 

V Česku vzniklo letos v červenci nejméně firem za posledních pět let 

 Firem bylo od začátku roku založeno méně než loni ve všech krajích. Nejvíce podniků tradičně vzniklo v Praze (10 305), v Jihomoravském kraji (2 591) a v Moravskoslezském kraji (1 601). Nejvyšší relativní úbytek vzniklých firem zaznamenal Moravskoslezský kraj, kde od ledna vzniklo o 280 (tedy o 15 %) méně firem než vloni.  

Nejvíce firem od začátku roku zaniklo logicky také v Praze (5 342), v Jihomoravském kraji (1 086) a v Moravskoslezském kraji (806). Počet zaniklých firem se oproti loňsku znatelně snížil na Karlovarsku, a to o 192 (-57 %) a na Plzeňsku o 245 (-45 %).

„Všechny kraje letos zatím vykazují růst poštu společností, i když rozdíly mezi nimi jsou značné. Zatímco třeba na Vysočině od začátku roku připadá 41 vzniklých firem na 10 zaniklých, na Olomoucku je to 33, v Praze 19 a na Ústecku vzniká přibližně stejně firem jako jich zaniká,“ přibližuje analytička.

Nejoptimističtější čísla v zemědělství a lesnictví

Nejvíce obchodních společností nastartovalo svoji činnost v prvních devíti měsících roku v odvětví nakládání s nemovitostmi (3571), v obchodě (3525) a ve zpracovatelském průmyslu (2607). Oproti loňsku přibylo nejvíce založených podniků v odvětví zemědělství, lesnictví a rybářství, a to o 48 procent.  

Nejvíce firem letos od začátku roku ukončilo činnost v odvětví obchodu (3326), nakládání s nemovitostmi (2127) a profesních vědeckých a technických činnostech (1300). Počet zaniklých podniků se oproti prvním devíti měsícům roku 2021 nejvíce snížil v dopravě a skladování, a to o 40, tedy 14 procent.

Nejvyšší dynamiku růstu skutečně vykazuje segment zemědělství lesnictví a rybářství, kde připadá 69 vzniklých firem na 10 zaniklých, dále pak informační a komunikační činnosti (38/10) zaniklých a třetí příčku obsadila doprava a skladování s 31 novými podniky na 10, které byznys ukončily. Naopak nejnižší dynamiku vykazuje obchod (11/10) a profesní, vědecké a technické činnosti s 12 novými firmami na 10 zaniklých.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme