Letošní MSV v Brně: Stovky firem ze světa a inovativní průmyslové technologie

Letošní 63. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který se koná od 4. do 7. října na výstavišti v Brně, představí inovativní průmyslové technologie. Hlavním tématem je Průmysl 4.0 a digitální továrna, tedy digitalizace výroby.

Česká národní expozice se otevře v úterý 4. října v 10.30 hodin v pavilonu P za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely a ředitele společnosti Veletrhy Brno Tomáše Moravce. Celkem se na strojírenském veletrhu budou prezentovat stovky firem z 24 zemí světa.

Areál BVV. Ilustrační fotografie

Let v simulátoru F-16

„I letos obohatí Českou národní expozici, která se ponese v duchu českého předsednictví v Radě Evropské unie, řada inspirativních exponátů. Z novinek nebude chybět oblast letectví, digitalizace, automatizace či rozšířené reality. Návštěvníci se tak například budou moci proletět v simulátoru letounu F-16,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

 „Připravený máme i bohatý program, kdy se mohou návštěvnici setkat se zástupci státních institucí z oblasti podpory exportu, podpory podnikání a inovací, kteří se letošního veletrhu zúčastní. Představeny budou i programy, které pomohou firmám s řešením jejich energetické situace, dodává ministr.

Resorty zastoupí v Brně Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo obrany. Podporu podnikatelům poskytnou agentury CzechTrade, CzechInvest a Agentura pro podnikání a investice. Expozici dále doplní Technologická agentura ČR, Strojírenský zkušební ústav a Úřad průmyslového vlastnictví. Finanční služby nabídnou Česká exportní banka, EGAP a Národní rozvojová banka.

CzechTrade na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně

V areálu potkáte i samořízené auto

Česká národní expozice nabídne mimo jiné i BringAuto, které spojilo automatizaci, robotiku a automobil v jeden produkt. Samořízený stroj s pokročilým systémem navigace navíc může jezdit v areálu výstaviště zcela bezpečně. Návštěvníci si na expozici budou moci prohlédnout i mobilní laser scanner od společnosti Intellmaps. Tento scanner vytvořil digitální dvojče pavilonu F na brněnském výstavišti a z něj se pavilon zhmotnil pomocí 3D tisku do materiální podoby. Model ožije v boxu pomocí speciálních efektů a ukáže, proč se vyplatí používat technologie digitálního dvojčete v praxi průmyslových podniků.

„Na veletrhu v Brně chci i v rámci Sněmu Svazu průmyslu a dopravy prezentovat kroky vlády a nástroje MPO, kterými pomáháme a do budoucna dále budeme pomáhat českým firmám zvládnout současné náročné období. V tomto ohledu chci zdůraznit, že Česká republika je aktivní na poli společného evropského řešení,“ popisuje Jozef Síkela.

Další informace k Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu

„Máme výhodu, že patříme do evropského společenství, které představuje jeden z největších světových ekonomických celků. I proto jsem si jistý, že současné období zvládneme, zbavíme se závislosti na nespolehlivých partnerech, jakým je Rusko, a z této zkušenosti vyjdeme silnější a s lepšími vyhlídkami dalšího ekonomického rozvoje.“

Na veletrhu bude připraven i doprovodný program od Agentury pro podnikání a investice, která zaměří pozornost na nové dotační programy z pera MPO pro úsporná opatření a obnovitelné zdroje energie. Na České národní expozici Technologická agentura ČR ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou dále návštěvníkům představí, jak může být společenskovědní výzkum pomocníkem v expanzi jejich průmyslu. Semináře nabídne v Brně i Česká exportní banka a také EGAP k exportnímu financování.

Meeting Point CzechTrade

Příležitost pro konzultace o nových exportních destinacích budou mít podnikatelé ve čtvrtek 6. října na Meeting Point CzechTrade. Konzultovat bude 22 ředitelů zahraničních kanceláří CzechTrade, kteří na akci přijedou z různých koutů světa, i konzultanti Design Centra CzechTrade a Klientského centra pro export.

I letos se v Brně představí řada prezentujících jak z řad MPO, tak zejména ze soukromého sektoru s uvedením inovací využívajících vodík i s ukázkou výrobků s vodíkovými technologiemi. V rámci představení exportních příležitostí v teritoriích proběhne přednáška o možnostech exportu do USA, Kanady a jižní Indie. Ukázkou digitální transformace průmyslu v rámci České národní expozice je propojení s Digitální továrnou 2.0 v pavilonu F brněnského výstaviště

Návštěvníkům odborníci odprezentují řešení v oblasti digitalizace a automatizace výroby. Cílem bude ukázat změnu paradigmatu průmyslové výroby s využitím umělé inteligence a dalších digitálních technologií s možností využití 5G sítí.

Svaz průmyslu a dopravy ČR odstartuje MSV v úterý 4. října svým Sněmem. Na něm bude společně s členskými firmami diskutovat s vládou o aktuálních problémech podniků i strategických změnách, které je potřeba provést.

Svaz průmyslu připravil pro návštěvníky MSV také doprovodné akce na svém stánku a společně s Francouzsko-českou obchodní komorou pořádá fórum o udržitelném průmyslu a energetické účinnosti (viz níže).

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák během sněmu zhodnotí, jak se dařilo vládě v loňském roce a představí vládě cíle SP ČR do roku následujícího. Pozvání přijal předseda vlády Petr Fiala, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, ministr dopravy Martin Kupka nebo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
„Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně patří mezi nejvýznamnější evropské veletrhy v oboru a já jsem rád, že se vystavovatelé vrací. Zahájíme ho jako tradičně naším sněmem. Jelikož se letos scházíme v mimořádně těžké době, která je pro řadu firem složitá, tak chceme premiérovi a ministrům
připomenout, aby právě na firmy v těchto těžkých chvílích nezapomínali. Průmysl naši zemi, jednu z nejprůmyslovějších v Evropě, vždycky živil a živí. Bez něj naši ekonomiku znovu nakopnout nedokážeme,“ říká Jaroslav Hanák.

Francie s rekordní účastí

Francouzsko-česká obchodní komora (FČOK) se stala jedním z partnerů Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Na brněnském výstavišti bude mít rekordní zastoupení za posledních 20 let – v 5 pavilonech představí celkem 25 firem. Zároveň je organizátorem panelové diskuse na téma udržitelného rozvoje a energetických úspor. Strategickým partnerem veletrhu je  druhý ekonomicky nejsilnější francouzský region Auvergne-Rhône-Alpes.

„Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu chceme prezentovat Francii, která je 4. největším zákazníkem a 7. největším dodavatelem České republiky, jako jednoho z klíčových obchodních partnerů. Naše účast bude přitom největší za posledních 20 let a přispěje k tomu také čestný host – francouzský region Auvergne-Rhône-Alpes, který představuje pro české firmy atraktivní obchodní příležitost díky druhému nejvyššímu HDP ve Francii,” shrnuje Michal Macko, ředitel Francouzsko-české obchodní komory.

Francouzský pavilon na veletrhu reprezentuje špičkovou francouzskou kvalitu a francouzské know-how. 25 vystavujících firem z různých oborů představí svá řešení , která jsou příkladem francouzské kvality v oblasti průmyslu 4.0 a inovací.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme