Letošní rok byl rekordní vprodeji izraelském hi-tech firem

Celková částka exitů izraelských společností v letošním roce činila 9,9 miliardy USD.

Končící rok byl pro izraelské high-tech společnosti v posledním desetiletí nejúspěšnějším. Alespoň pokud jde o prodej společností a vydávání cenných papírů na burze. Izraelské noviny zveřejnily roční výsledky shrnuté společností PwC, která sleduje stav v izraelských špičkových technologiích. Celková částka „exitů“ izraelských společností v loňském roce činila 9,9 miliardy USD, což je dvakrát více než v roce 2018 a přesně o třetinu více než v roce 2017. S přehlednutím k dalším emisím cenných papírů nebo dalšímu prodeji společností (follow-up deals) odhaduje se roční objem transakcí na 22 mld. dolarů. Poslední kategorie zahrnuje společnosti jako Mellanox, Lumenis a Click Software Technologies.

Rok byl rekordní v počtu transakcí, kterých bylo 80, z toho v 67 případech došlo k fúzím s jinými společnostmi a v ostatních 13 k prodeji. Rok 2019 nebyl podle počtu exitů vrcholným rokem. V letech 2014–2015 vzrostly na 10,5 miliardy USD. Od té doby to však byl nejúspěšnější rok. K největším obchodům patří obří nákup Habana Labs společností Intel za 2 miliardy dolarů. Byly uzavřeny tři transakce v rozmezí 500 milionů až jedna miliarda a 20 transakcí od 100 do 500 milionů.

Polovinu exitů (4,5 miliardy) tvoří počítačové společnosti, exity v oblasti internetu se odhadují na miliardu, v bio- a medtechu – na 1,7 miliardy, v čipech – 2,3 miliardy (včetně Habana Labs).

Spojené státy americké jsou největším kupcem izraelských společností – 48 transakcí v hodnotě 8,9 miliardy. Izraelští hráči absorbovali další společnosti v 11 případech, ale za velmi skromnou částku 230 milionů.

Podle společnosti PWC bylo v průběhu 10 let od roku 2010 do roku 2019 na izraelském high-tech trhu provedeno 587 akvizic v celkové výši 70,8 miliardy USD. Pokud by se přihlíželo k opakovaným prodejům, byla by tato částka mnohem větší. Patří sem dohoda století – nákup izraelské společnosti Mobileye společností Intel za 15,3 miliardy dolarů nebo nákup společnosti Mellanox společností Invidia.

Vloni se začaly na newyorské burze kotovat tři velké izraelské společnosti. Tufin (bezpečnost na internetu) vydal cenné papíry v hodnotě 480 milionů, které jsou teď o 30 procent vyšší než nominální hodnota, Fiverr (který vytvořil virtuální trh práce pro nezávislé pracovníky – freelancery) za 650 milionů, jejich prodejní cena je teď o 10 % vyšší než nominální hodnota, a high-tech společnost v oblasti zdravotnictví Inmode vydala v srpnu akcie za 450 milionů a dnes je jejich cena již třikrát vyšší.

Zdroj: www.israelinfo.co.il
Připravil kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade/CzechInvest Izrael

• Teritorium: Izrael

Doporučujeme