Libanon oceněn za nejlepší olivový olej na světě

Soutěž, která se konala v New Yorku, je jednou z největších a nejstarších soutěží kvality olivového oleje na světě a pravidelně se soutěže účastní více než tisíc výrobců olivového oleje z různých zemí světa.

Vítězný libanonský olivový olej s označením Darmas se vyrábí v jiholibanonské vesnice Deir Mimmas zařadil Libanon na mapu nejlepších olivových olejů na světě. Majitelka vítězné značky získala zlatou medaili. „Nejlepší olivový olej roku 2023“ v mezinárodní soutěži kvality olivového oleje NYIOOC.

Ilustrační fotografie

„Tato cena je významná pro celý Libanon,“ říká majitelka značky Darmas, která vysvětlila, že její značka se tradičně prodává v 16 zemích světa. Je známo, že libanonský olivový olej byl vždy vysoce kvalitní, ale chyběl profesionální marketing a tím i celosvětové uznání.

V Libanonu fungují výrobci olivového oleje na principu sociálně-environmentálních institucí s tím, že uzavírají smlouvy s místními pěstiteli oliv a vykupují jejich úrodu a následně pomáhají pěstitelům také s péčí o půdu. Výzvy k dosažení zlaté medaile nebyly snadné, základem byla vytrvalost. Obtížnost výroby, kterou si vynutila pokračující hospodářská krize v Libanonu, se potýkala s nedostatkem elektřiny a vysokými náklady na palivo do generátorů vzhledem k tomu, že elektřina je základ výrobního procesu.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Olivový olej je jedním z mála zemědělských produktů v Libanonu, jehož vývoz převyšuje dovoz. Libanonské olivovníky se dožívají zhruba 150 let, z nichž 70 % je určeno na výrobu olivového oleje, a zbytek je určen na sběr a prodej oliv.

Podle Světové potravinové organizace se Libanon v roce 2020 umístil na 15. místě mezi celosvětově největšími producenty olivového oleje a místní produkce představovala cca 0,5 % celosvětové produkce. Libanonský olivový olej se exportuje do 70 zemí světa v čele se Spojenými státy, Saúdskou Arábií, Kuvajtem, Venezuelou a Kanadou.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: informace MZE Libanonu

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí

Doporučujeme