Liberecký kraj vyhlašuje soutěž Výrobek roku. Zájemci se mohou hlásit do konce května

Desítky lahůdek a laskomin rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem. I to přináší soutěž Výrobek roku Libereckého kraje. Nyní startuje její 19. ročník.

Vyplněnou přihlášku je možné předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje do 31. května 2023.

Soutěž Výrobek roku | Liberecký kraj

„Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba se sídlem podnikání na území Libereckého kraje. V případě sídla mimo něj musí produkt alespoň ve výrobně v Libereckém kraji vzniknout.

Výrobce může přihlásit maximálně deset potravin. Nelze však přihlásit výrobek, který již v minulosti ocenění získal. Neplatí se žádný registrační poplatek. Ocenění Výrobek roku Libereckého kraje platí pro produkt po celou dobu jeho výroby, tedy i v dalších letech (za předpokladu dodržení stejného složení a postupu produkce).

Soutěž Výrobek roku | Liberecký kraj

Hodnocení přihlášených výrobků se uskuteční 22. června 2023 v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. ​Slavnostní předání ocenění Výrobek roku se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 9. září 2023 v Brništi.

„Největší novinkou letošního ročníku budou ochutnávky oceněných výrobků, kterých uspořádáme 10 po celém Libereckém kraji. Na první se můžete těšit 20. května v rámci Krajského dne včely v Oldřichově v Hájích, na další pak 23. června v rámci akce Léto na vyhlídce na střeše krajského úřadu,“ dodal Václav Židek.

Další informace, přihlášky do soutěže a termíny plánovaných ochutnávek oceněných výrobků budou zveřejňovány na Výrobek roku Libereckého kraje.

V loňském roce první místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron. Třetím místem se mohla pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.

Readakčně upravená tisková zpráva Libereckého kraje

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme