Linet investoval v Austrálii, chce tam dál expandovat

Česká firma Linet Group, jeden z největších světových výrobců nemocničních lůžek, expanduje na australském trhu. Koupil zavedeného poskytovatele zdravotnických služeb Pegasus Health Group se sídlem v Sydney.

Obchodní ředitel Linetu Petr Foit podepsal kontrakt na převzetí firmy Pegasus letos v srpnu a akvizice byla dokončena v září převedením 70 % akcií od investičního fondu Hancock & Gore. Zbylou část prodal Linetu dosavadní generální ředitel firmy, který ve vedení firmy zůstává.

Ilustrační fotografie

Česká firma v současné době do Austrálie dodává své prémiové výrobky, nemocniční postele, v objemu okolo 125 mil. Kč ročně. Obchod umožní Linetu rozšířit na místním trhu i další výrobky svého širokého portfolia. S novou akvizicí tržby firmy v Austrálii vzrostou na zhruba 320 mil. Kč a bude tak moci konkurovat severoamerickým nebo švédským firmám, které trh dosud ovládají. Hodnota obchodu řádově ve stovkách milionů korun zvýší obrat celé skupiny Linet v tomto roce na zhruba 8,6 mld. Kč.

Výběr partnera je rozhodující

Výběr australské firmy pro akvizici nebyl pro skupinu Linet náhodný. Místní trh a poskytované zdravotnické služby jsou na vysoké úrovni, uznávají se zde jen severoamerické nebo evropské standardy. Jen v segmentu postelí pro nemocnice a pečovatelské domy je potenciál trhu v objemu 730 mil. korun ročně.

Linet dosud prodával své prémiové výrobky na australském trhu právě prostřednictvím firmy Pegasus Health Group, která byla založena v roce 1986 a vypracovala se na předního dodavatele vysoce kvalitních, klinicky podložených produktů pro prevenci a léčbu proleženin. Obrat v jejím podnikání přinesl vývoj a prodej matrace se střídavým tlakem.

Dnes je předním dodavatelem a pronajímatelem vybavení pro australská zdravotnická zařízení a domovy pro starší spoluobčany. Její převratný software VRM Online umožňuje okamžitý přístup ke katalogům výrobků, snadné objednání nebo zrušení pronájmu.  Pegasus zaměstnává zhruba 80 pracovníků, sídlo má v Sydney a pobočku v Melbourne, ale nonstop služby včetně údržby a servisu poskytuje ve všech státech Austrálie. Její tržby vloni činily zhruba 185 mil. Kč.

Český aplikátor Tugi zlomí strach lidí z injekcí

Austrálie navyšuje rozpočet na zdravotnictví

Ve finančním roce 2019-2020 dosáhly v Austrálii výdaje na zdravotnictví objemu 203 mld. australských dolarů (3 185 mld. Kč), což je 10,2 % HDP. Za poslední dekádu se rozpočet do zdravotnictví a starobní péče více než zdvojnásobil. Austrálie je 12. největším trhem se zdravotní péčí. Trh zdravotnických technologií je z 90 % závislý na dovozu, přestože se na trhu vyskytují místní výrobci a dodavatelé. V roce 2021 trh s těmito komoditami dosáhl objemu 4,8 mld. australských dolarů, z toho dovoz činil 4,6 mld. (72 mld. Kč).

České firmy se mohou prosadit na australském trhu jen s vyspělými a konkurenceschopnými produkty inovativního charakteru. S ohledem na potřeby země se může jednat o výrobky pro stárnoucí populaci, například ortopedické a protetické komodity (klouby z ušlechtilé oceli), dále o neinvazivní diagnostické produkty, digitální zdravotní technologie, telemedicínu a vyšetření na dálku, sběr a vyhodnocení získaných dat, vybavení nemocnic a domů pro seniory, operační sály, vybavení laboratoří, testovací sady virových onemocnění, steny a podobně.

S ohledem na obrovské rozměry země s velkou četností odlehlých oblastí připadají v úvahu i mobilní nemocnice a ambulance do odlehlých oblastí v kombinaci s heliportem v kontejnerové variantě.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Canbeře (Austrálie). Autor: Milan Vágner, ekonomický diplomat.

• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme