Lithiové baterie budou do roku 2030 nejlevnější variantou pro ukládání energie

Jako nejlevnější varianta pro ukládání energie budou v roce 2030 vycházet lithium-iontové baterie. K tomuto závěru dospěli odborníci z Imperial College London, kteří vytvořili projekci vývoje cen úložišť energie při použití různých technologií. V současné době je nejlevnější variantou přečerpávací vodní elektrárna.



Největší výzvou současného rozvoje obnovitelných zdrojů energie je ukládání energie v době, kdy větrné nebo solární parky produkují příliš elektřiny a kapacita sítě nedostačuje. Technologií pro ukládání energie je několik, například výroba vodíku pomocí elektrolýzy, ve formě stlačeného vzduchu CAES nebo využití přečerpávací vodní elektrárny, což je v současnosti nejlevnější varianta.

Do roku 2030 mají ale největší šanci na masové rozšíření Li-Ion baterie, protože náklady na jejich výrobu se snižují rychleji, než je tomu u ostatních technologií. „Zjistili jsme, že lithium-iontové baterie jdou ve stopách krystalických křemíkových solárních panelů,“ řekl vedoucí studie Iain Staffell s poukazem na snížení výrobní ceny solárních panelů.

„Lithiové baterie byly dříve drahé. Nyní se ale vyrábějí v tak velkých objemech, že se náklady na výrobu snižují mnohem rychleji než u konkurenčních technologií pro ukládání energie,“ dodal.
 
Model vývoje ceny vychází z analýzy 30 různých vědeckých studií. Nyní vychází nejlevněji metoda přečerpávacích vodních elektráren, náklady na jejich výstavbu ale v čase neklesají. „Osobně jsem byl skeptický k využití lithium-iontových článků pro stacionární využití. Pokud se ale jedná o celkové náklady, kombinuje se u nich snižující se cena s dostatečným výkonem, aby mohly ovládnout většinu energetických systémů,“ vysvětlil další z autorů studie Oliver Schmidt.

Model netvrdí, že články využívající alkalický kov lithium, jsou z hlediska ochrany životního prostředí tou nejvhodnější variantou pro ukládání energie. Jejich vývoj a výroba už má nicméně takový náskok před ostatními technologiemi, že je nejlépe připravenou technologií do následujících let.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme