Litostroj získal rekordní zakázku, dodá osm turbín do Kanady

Středoevropský výrobce moderních vodních strojů Litostroj Group dodá osm kompletních soustrojí turbín s generátory pro hydroelektrárnu Pointe du Bois v kanadské provincii Manitoba.

Výrobce turbín získal zakázku v rekordní výši téměř 2,5 miliardy korun (více než 100 milionů USD) na základě výběrového řízení provozovatele elektrárny, společnosti Manitoba Hydro. V náročném tendru uspěla jeho kanadská dceřiná společnost Litostroj Hydro se sídlem v Québecu.

Hydraulická laboratoř v Blansku | Zdroj: Litostroj Group

Součástí zakázky je nový hydraulický návrh turbíny, kompletní inženýring, výroba a dodávka osmi soustrojí, včetně komplexních zkoušek a uvedení elektrárny do provozu. Bude se na ní podílet Litostroj Engineering se sídlem v Blansku i Litostroj Power, který turbíny vyrobí ve slovinské Lublani. Litostroj je průmyslovým pilířem skupiny ENERGO-PRO, nadnárodního provozovatele vodních elektráren se sídlem v Praze.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

„Přestože je Kanada pro nás již tradičním trhem, stále zde vidíme obrovské příležitosti k dalšímu růstu,“ řekl výkonný šéf Litostroje Group Václav Černý. „A tento projekt je toho důkazem. Obstát v celosvětové konkurenci na takto náročném trhu u klienta s tak vysokými nároky, je pro nás obrovská pocta a potvrzení vysoké kvality našeho produktu a špičkové odbornosti našich zaměstnanců,“ dodal.

Modernizace a prodloužení života

Vodní elektrárna Pointe du Bois je elektrárna průtočného typu (bez velké přehradní nádrže) na řece Winnipeg. Celkem 16 soustrojí Francisovi turbíny, každé se dvěma oběžnými koly na společné hřídeli a společnou savkou (tzv. Camelback), zde roztáčí generátory o celkovém výkonu 78 MW. Litostroj bude mít na starosti výměnu celé poloviny všech instalovaných turbín a generátorů. Cílem je posílení spolehlivosti vodní elektrárny, prodloužení její životnosti nejméně do roku 2055 a také významné navýšení výroby. Elektrárna Pointe du Bois tak vyrobí o 380 GWh energie navíc, což znamená zajištění dodávky elektřiny pro 35 tisíc zákazníků v Manitobě.

Modernizace a prodloužení životnosti elektrárny Point du Bois přichází v době, kdy Kanada podobně jako další země klade důraz na rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Výměna turbín a generátorů je jednou ze dvou součástí projektu PREP („The Pointe du Bois Renewable Energy Project“) společnosti Manitoba Hydro, tou druhou je vybudování nového 50kilometrového vedení vzhledem k navýšení výkonu elektrárny.

Elektrárna Pointe du Bois má více než stoletou historii – její výstavba začala už v roce 1909, první soustrojí začalo dodávat elektřinu zákazníkům od dva roky později. Výstavba všech šestnácti turbín byla dokončena v roce 1926. Na dodávkách se podílelo šest různých výrobců. Jde o nejstarší funkční hydroelektrárnu v Manitobě.

Hydraulická laboratoř v Blansku | Zdroj: Litostroj Group

Ambice Litostroje v Severní Americe

Severní Amerika je pro skupinu Litostroj jedním z prioritních trhů, kromě tradiční Kanady společnost realizuje významné zakázky ve Spojených státech. Litostroj otevřel kancelář v Alabamě a jeho současným klíčovým zákazníkem je americká elektrárenská společnost Southern Company. Spojené státy chystají výrazné investice do obnovitelných zdrojů, které vyplývají z loni schváleného balíku sociálních a klimatických opatření předloženého prezidentem Joe Bidenem. Kanada je v hydroenergetice tradiční velmocí.

„Důvodem, proč je pro nás severoamerický trh zajímavý, je velké množství stárnoucí infrastruktury a současná podpora jejich obnovy ze strany státní administrativy, která motivuje provozovatele k investicím,“ zdůrazňuje Václav Černý. Poptávka po modernizaci a rehabilitaci vodních elektráren významně roste, jak ukazuje také příklad Pointe du Bois.

Většina zakázek, na nichž dnes v Litostroji pracují, se týká právě modernizace a rehabilitace hydroelektráren. „Modernizace v našem pojetí přináší zákazníkům řadu výhod,“ vysvětluje Václav Černý. „Zjednodušeně řečeno navrhneme, vyrobíme a nainstalujeme nové moderní zařízení do stávajících stavebních struktur elektráren. Tím zákazník rychle dosáhne požadovaných výhod a vyhne se náročnému procesu stavby nového vodního díla či elektrárny.“

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ottawě (Kanada).

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme