Litva investuje do letiště ve Vilniusu

Přibližně 130 mil. EUR si vyžádají plánované investice do rozšíření a modernizace největšího litevského letiště ve Vilniusu. Prostředky budou vynaloženy na rozšíření terminálu pro osobní přepravu a severní ranveje, jakož i do výstavby nového terminálu pro VIP. Projekt může přinést zajímavé příležitosti pro české firmy se zkušenostmi ze spolupráce s Letištěm Praha i dalším subjektům.



Po dokončení modernizace by mělo být letiště ve Vilniusu schopno odbavit až 2 400 cestujících za hodinu během špiček a 7,5 mil. osob ročně (oproti současné kapacitě 4,9 mil. cestujících). Do konce letošního roku navíc správa letiště plánuje dokončení výstavby několikapatrového parkoviště, zahájení provozu půjčovny vozidel, nabíjecích stanic pro elektrovozidla a dalších služeb.

Společnost Litevská letiště (Lietuvos Oro Uostai) vydala výroční zprávu za rok 2018, v níž se uvádí, že do roku 2022 by měly vzrůst příjmy z činnosti o 43 % na 63 mil. EUR a zisková marže by měla posílit ze 40 % v roce 2018 na 45–56 % v letech 2019–2022. V roce 2018 vykázala společnost příjmy ve výši 44 mil. EUR (o 32,9 % více než v roce 2017), zatímco čistý zisk dosáhl 8,4 mil. EUR.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Vilniusu (Litva). Autor: Petr Vávra, zástupce velvyslance. 

• Teritorium: Evropa | Litva | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme