Litva volný pohyb zboží a služeb neomezuje

Mimořádná opatření v souvislosti s šířením koronaviru přijala i Litva. Prozatím mají platit do 30. 3. Pohyb zboží, včetně nákupu, prodeje, vnitrozemské dopravy, dovozu do Litvy či vývozu z Litvy však omezen není.

Zákaz vstupu na území Litvy se momentálně týká pouze cestujících, tedy osob s možností šíření nákazy. Dopravci, tedy řidiči a posádky provozující mezinárodní přepravu zboží, tímto omezením dotčeni nejsou.

V zájmu urychlení procedury při překračování státní hranice s Polskem litevská strana vyzývá řidiče kamionů, aby předem vyplnili formuláře pro zdravotní kontrolu. Formuláře jsou k dispozici v polštině, angličtině, ruštině a ukrajinštině na webu Hlavního hygienika Polské republiky.

Aktuální informace ohledně obchodních podmínek doporučujeme sledovat na webové stránce Ministerstva hospodářství a inovací Litevské republiky, případně se můžete obrátit na obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky ve Vilniusu, e-mail: commerce_vilnius@mzv.cz, tel.: +370 5 266 10 56, Kristina Karvelyte.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Vilniusu (Litva). Autorka: Kristina Karvelyte, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Litva
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme