Lotyšská národní banka snížila výhled růstu HDP pro rok 2019 na 2,3 %

Růst lotyšské ekonomiky bude za r. 2019 pomalejší než se předpokládalo, ale stále vyšší než průměr Eurozóny.

Lotyšská národní banka snížila výhled růstu HDP pro rok 2019 z předchozích 2,5 % na 2,3 %, zatímco výhled ekonomického růstu pro příští rok byl ponechán na úrovni 2,6 %, jak uvedl guvernér Lotyšské národní banky Ilmārs Rimšēvičs v rozhovoru pro Latvijas Radio v pondělí 16. prosince.
Rimšēvičs dále uvedl, že výhled ekonomického růstu pro r. 2019 byl Lotyšskou národní bankou snížen třikrát – v červnu snížila banka výhled z 3,5 % na 2,9 % a v září pak z 2,9 % na 2,5 %.
Kvůli pomalejší globální ekonomice a ekonomice Eurozóny se zpomalil rovněž růst lotyšského hospodářství. Protože poptávka ze strany největších lotyšských obchodních partnerů klesla, snížil se i růst exportu a investic. Udržení růstu HDP tak závisí na domácí spotřebě, uvedl Rimšēvičs.
Guvernér dále uvedl, že ačkoli předpokládaný hospodářský růst převýší průměrnou úroveň v zemích Eurozóny, není to dostatečné pro zajištění zvýšení kvality života. Úroveň příjmů v Lotyšsku je aktuálně pod 70 % průměru v EU. Lotyšsko zaostává také za Litvou a Estonskem.

Zdroj: LETA, 16.12.2019
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Riga.

• Teritorium: Lotyšsko

Doporučujeme